Els diferents partits polítics que conformaran el fragmentat consistori ripollès continuen llepant-se les ferides després de la victòria de la candidata identitària Sílvia Orriols, i plantejant quina és la millor sortida pel municipi després de l’avís que els han donat 1.400 vilatans. La sensació inicial de deixar governar Orriols en minoria en tant que força més votada com a primera reacció entre els militants i càrrecs electes de les diferents formacions s’està transformant en assumir la responsabilitat de no deixar el poble en les seves mans, tot i ser conscients dels perills que comporta. Les reunions a porta tancada dins dels partits i també d’alguns candidats entre si han servit de moment per plantejar escenaris que d’aquí a dues setmanes hauran de concretar-se en l’elecció de la nova alcaldessa.
Alternativa per Ripoll-CUP va celebrar dissabte al matí una assemblea per analitzar els resultats i decidir una estratègia a seguir abans de la constitució de l’Ajuntament, el dissabte 17. El cap de llista i regidor electe Dani Vilaseca explicava que “en general la gent opinava que cal fer un govern unitari de la resta de forces”, tot i assumir que “totes les solucions són dolentes, tant si governa Aliança Catalana en minoria com si hi ha un govern de quatre (ERC, PSC, CUP i Independents x Ripoll)”. Aquesta possibilitat creu que com a mínim tindria un projecte de futur, en contraposició al tema immigratori que considera predominant en la candidatura d’Orriols. Vilaseca lamenta “la falta de responsabilitat de Junts” en haver baixat de l’autobús i dir que passaran a l’oposició, perquè considera que “encara que no tinguin cap autoritat després de perdre cinc regidors, haurien de donar la cara”. La crítica la dirigeix tant a la candidata Manoli Vega, conscient que els tres regidors de Junts tenen la clau per formar majoria amb Aliança si més no a l’hora de bloquejar segons quins projectes que faci un hipotètic govern de concentració, però també cap a l’alcalde, Jordi Munell, que malgrat haver aparegut en diversos mitjans de comunicació no ha fet encara cap declaració institucional.
L’autocrítica també va aparèixer durant l’assemblea de la CUP. Dani Vilaseca assumeix que el cordó sanitari “no ha funcionat perquè no hi ha hagut res més al darrere” i creu que haurien d’haver-hi aportat confrontació d’idees, i rebatre els arguments d’Orriols amb dades, en comptes d’aïllar-la “pel simple fet d’aïllar-la”. Tampoc considera els votants d’Aliança Catalana com a ultradretans, encara que ho hagin fet a una candidata “que sovint abraça plantejaments de la ultradreta europea”, i pensa que un cop entomat el vot de càstig que han rebut els partits convencionals, ara caldrà donar resposta i solucions a tots aquests ripollesos. Per trobar un punt optimista a tot plegat Vilaseca espera que aquests resultats electorals serveixin ara sí “per passar pàgina dels fets que van sacsejar el municipi l’agost de 2017”.
Dissabte mateix es va fer pública una concentració anònima a la plaça de l’Ajuntament de Ripoll amb el lema “Contra el racisme i la intolerància, totes som ripolleses”. La trobada es farà a l’hora en què està previst constituir el nou consistori. Vilaseca reconeix que ho van saber durant l’assemblea, però que en desconeix l’autoria. L’anunci que se n’ha enviat per xarxes socials interpel·la “veïnes i veïns del Ripollès”.
Mentrestant la llista més votada, Aliança Catalana, no ha encetat converses amb els partits que van arraconar-la durant quatre anys, tot i que els mitjans de comunicació de tot el país no es treuen Sílvia Orriols de la boca, i que dissabte a la nit va ser la protagonista d’El Fax de 8tv, on de fet ja n’és una presència habitual des de fa mesos.
{{ comment.text }}