EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La guitarra de l’alcalde que ha fet emocionar en una trobada europeista

Oriol Lázaro, alcalde de Campdevànol, és un dels promotors del grup Europa en Blau, que aquest dissabte ha celebrat la 4a trobada anual a Calonge

El 9 Nou,
07/07/2024

Aquest dissabte es va fer a Calonge, al Baix en Empordà, la quarta trobada anual del col·lectiu Europa en Blau, al voltant del qual s’apleguen persones per promoure la reflexió i la generació d’idees i propostes “que permetin abordar els reptes que afronta actualment la Unió Europea”, com explica la seva seva carta de presentació.

El nom d’Europa en Blau, ve del convenciment que aquest color s’associa al més pacífic i neutre de tots, “és el color del mar i del cel que van inspirar la bandera de la Unió Europea. Alhora és un color que també es vincula a la calma, l’estabilitat, la fidelitat i la pau, valors essencials en el projecte europeu”.

Un dels membres del grup promotor d’Europa en Blau és l’alcalde de Campdevànol, Oriol Lázaro. Aquest dissabte, durant la jornada, va moderar una taula d’homenatge a qui va ser eurodiputat Francesc Gambús, que va morir el 2019 als 45 anys. Hi van participar l’exeurodiputada Concepció Ferrer, l’exvicepresidenta del Govern Joana Ortega i qui va ser assessor de Gambús al Parlament Europeu, Frederic López. El detall més emotiu el va protagonitzar el propi Lázaro, quan va explicar que Gambús li havia ensenyat a tocar la guitarra i la va agafar per tocar una peça que havia compost en memòria seva. El detall va fer aixecar l’auditori aplaudint dempeus.

De la figura de Gambús se’n va destacar el seu compromís amb els valors europeus i la defensa dels drets de tots els ciutadans, com també la voluntat incansable de “reunir-se amb tothom” i acostar els joves a Europa impulsant visites d’instituts per donar-los a conèixer les institucions europees.

“L’extrema dreta no suma, es fa la competència” 

La trobada d’aquest dissabte a Calonge va comptar, entre altres ponents europeus, amb la presència del portaveu l’Eurocambra, Jaume Duch, que va destacar que els grups d’extrema dreta, liderats ara per Giorgia Meloni, Marine Le Pen i Viktor Orbán, “no sumen” sinó que “es fan la competència”.

L’increment de l’extrema dreta a tot Europa i la manera com s’ha plasmat al Parlament Europeu -finalment de manera menys intensa, amb la neutralització que n’han fet la resta de grups-, van centrar el debat.

En la seva intervenció a les jornades, Duch va assegurar que la fragmentació a la ultradreta “reforça l’obligació” dels altres grups a trobar “acords estables” i evitar que siguin ells els que “portin la iniciativa del que passa” al Parlament Europeu.

L’ascens de l’extrema dreta o com fomentar els valors europeus van centrar la jornada. Va ser justament en el transcurs de la jornada que es va anunciar la creació d’un Premi a l’Europeisme en homenatge a l’eurodiputat Francesc Gambús.

Oficialitat del català i reconstruir el projecte

La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, va fer la clausura de les jornades, des d’on va tornar a reivindicar l’oficialitat del català i la necessitat de “construir un projecte europeu que il·lusioni i recuperi el lligam del bé comú”.

“Ens trobem en un moment clau després de les eleccions europees”, ha dit Serret, que va destacar que “Catalunya és i vol continuar sent un soci actiu i fiable del projecte europeu, amb una veu influent”. En aquest sentit, va apuntar a l’oficialitat del català i la macroregió mediterrània com a prioritats pel Govern de cara a la nova legislatura europea. 

LA PREGUNTA

Té previst anar de vacances aquest estiu?

En aquesta enquesta han votat 524 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't