El procés ha durat 10 anys i ha estat ple d’estira-i-arronses per les reticències inicials d’alguns veïns, però finalment la Mancomunitat La Plana va inaugurar aquest dijous la nova planta de compostatge. Amb l’equipament, l’ens tanca el cicle de gestió de la fracció orgànica amb recursos propis i podrà tractar 1.500 tones anuals de residus orgànics de les 4.600 que rep, més del doble que fins ara, i la quantitat encara podria augmentar amb futures ampliacions de la planta.
“És una millora perquè tornem a la terra allò que és de la terra”, destacava l’alcalde de Malla, Eudald Sentmartí, municipi on s’ubica la planta, mentre que el president de la Mancomunitat, Pere Medina, qui va voler tenir un record per a Ferran Teixidó, el seu predecessor, mort el juny passat, afegia que “la Manco torna a ser un exemple de cooperació i treball de municipis”. La construcció de la planta ha tingut un cost d’1.533.922 euros, dels quals un milió ha estat subvencionat per l’Agència de Residus de Catalunya. El seu director, Isaac Peraire, assegurava que era “un acte de justícia” pels veïns dels municipis que en formen part i també deia que “la Mancomunitat La Plana, que té serveis de primera, ara també tindrà unes instal·lacions de primera”.
Els residus orgànics que es tractaran a la planta són els que els veïns seleccionen amb el porta a porta, un sistema que la Mancomunitat va implementar el 2001, esdevenint un referent de país i que permet registrar un 82% de recollida selectiva sostingut en el temps, molt superior al 55% que marca la UE per al 2025, i al 46,6% de mitjana que registra Catalunya. L’índex d’orgànica, així mateix, arriba als 135 quilos per habitant i any amb només un 1% d’impropis, quan la mitjana amb sistema porta a porta són 120 quilos. Per tot plegat, la secretària general d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, Anna Barnadas, remarcava “l’exemple de sostenibilitat” que representa l’ens.
Amb la nova planta, el compostatge es realitzarà agrupat a la mateixa zona, en una instal·lació tancada, fet que permetrà evitar problemes relacionats amb les olors i els lixiviats. Quan hi arribi la matèria orgànica, es col·locarà sobre un llit de poda vegetal. Després es triturarà i la mescla es posarà a descompondre durant quatre setmanes. Posteriorment, es mourà a un altre espai per fer set setmanes més de maduració fins al moment del garbellat per separar els troncs de la poda, que tornaran a l’inici del cicle, de la part fina –que serà ja el compost que reutilitzaran els ajuntaments per a jardineria o que es vendrà en sacs de 25 quilos.
Durant l’acte de dijous, on es va ensenyar tot aquest procés, també es va inaugurar el nou logotip de la Mancomunitat. Es tracta de dues mans entrellaçades que, al mateix temps, formen una lletra m i que vol reflectir, segons el president, “la missió i la visió de seguir treballant, com ara fa 40 anys, per cuidar les persones, els pobles, l’entorn i el progrés”.
{{ comment.text }}