EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

115.000 persones a la manifestació de l’ANC per la Diada, segons la Guàrdia Urbana

Els convocants parlen de més de 800.000. Les quatre columnes sortien de diversos punts de la ciutat i han confluït a plaça Espanya, on hi ha hagut els parlaments

115.000 persones segons la Guàrdia Urbana han participat aquest Onze de Setembre a la manifestació convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Barcelona sota el lema ‘Via Fora’. L’acte ha començat a l’hora simbòlica tradicional de les 17.14 h des de quatre punts de la ciutat, la Ciutat de la Justícia, l’Escola Proa, l’Estació de Sants i Hisenda. Cadascuna de les columnes estava batejada amb un dels noms “dels valors fonamentals que tindrà la República Catalana: llibertat, llengua, país i sobirania”. Les quatre columnes han seguit els seus itineraris fins arribar a la plaça Espanya, on han confluït i on hi ha hagut el final d’acte amb els parlaments de les entitats participants.

La manifestació de l’any passat va congregar 150.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 700.000 segons els organitzadors, en un esdeveniment que va estar marcat per l’absència d’ERC, molesta per les crítiques de l’ANC a l’acció dels partits.

Aquest any les quatre manifestacions han estat encapçalades per les entitats de la societat civil, i posteriorment s’hi han ajuntat, tot i que no al capdavant, representants dels partits polítics, ERC entre ells, en una mostra que el clima ha canviat en relació a l’esdeveniment de l’any passat.

Totes quatre marxes han transcorregut sense incidents i en poc més d’una hora han confluït al punt final, a la plaça Espanya, on han format un mosaic a partir de les pancartes que encapçalaven cadascuna d’elles on es podia llegir ’11S, per la independència, via fora’. Val a dir que l’ANC ha rebatejat l’espai com a plaça 1 d’octubre, com a reivindicació del referèndum d’autodeterminació del 2017.

L’acte polític final a la plaça Espanya ha consistit en discursos de la mateixa ANC, així com d’Òmnium Cultural, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i el Consell per la República.

Sota el lema ‘Via Fora’, la manifestació de la Diada ha transcorregut pels carrers de Barcelona amb la voluntat, segons els organitzadors, d’exigir “que es faci efectiva la independència” de Catalunya al Parlament i per “demostrar que la repressió de l’estat espanyol” no “aturarà” el moviment. També per tornar a “visibilitzar internacionalment” l’existència d’un “conflicte nacional” amb l’Estat coincidint amb el semestre en què Espanya exerceix la presidència rotatòria del Consell d’Europa.

La columna anomenada Llibertat ha sortit des de la Ciutat de la Justícia per mostrar el “rebuig” al poder i a la “imposició” de la justícia espanyola a Catalunya, així com per donar suport als “més de 4.000 represaliats polítics” a Catalunya. Aquesta columna ha transcorregut des de la Gran Via fins a la plaça Espanya.

La columna llengua ha sortit des de l’Escola Proa, al barri de la Bordeta, Fundada el 1966 en ple franquisme. Un indret simbòlic atès que aquesta escola catalana i de pedagogia activa es va posicionar com a alternativa a l’ensenyament oficial de l’època, “plantant cara al règim”. Ha començat pel carrer de Gavà, ha girat a l’esquerra pel carrer del Moianès i s’ha adreçat pel carrer de la Creu Coberta fins a la plaça Espanya.

La columna País ha sortit des de la plaça dels Països Catalans, davant l’estació de Sants, i ha comptat amb la capçalera principal. Aquesta part de la manifestació tenia l’objectiu de denunciar la manca de finançament a la infraestructura ferroviària, entre d’altres, de l’Estat. Ha circulat pel carrer de Tarragona fins arribar a plaça Espanya.

Finalment, la columna Sobirania ha sortit des de la plaça de Letamendi, davant l’Agència espanyola d’Administració Tributària, per denunciar “l’espoli fiscal de més de 18.000 milions d’euros que pateix cada any Catalunya per part d’Espanya”. També tenia l’objectiu de defensar altres aspectes de la independència econòmica, la terra i la pagesia. Ha començat al carrer d’Aragó, ha girat a l’esquerra cap al carrer de Muntaner i ha enfilat la Gran Via fins a la plaça Espanya.

Les quatre columnes han avançat de manera eminentment festiva i han arribat a plaça Espanya una mica més tard del previst, acompanyades durant el transcorregut per manifestacions de caire lúdic com ara exhibicions castelleres o batucades.

Aragonès avisa l’Estat que l’amnistia no serà “la fi de res”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat l’Estat que l’amnistia no serà “la fi de res” sinó la “primera passa necessària per obrir camí”. Durant l’acte polític d’ERC per l’Onze de Setembre a Barcelona, el cap del Govern ha reiterat que l’amnistia “no és suficient” i que Catalunya ha de votar el seu futur: “El poble és major d’edat”, ha emfatitzat.

En aquest sentit, Aragonès ha insistit que el país ha d’avançar “cap al referèndum definitiu”, reconegut internacionalment per ser un estat. El president ha reivindicat les sigles d’ERC: “Qui va davant i obre camí, aparta les bardisses i marca el pas és qui més s’esgarrinxa”. I ha assegurat que és una “excel·lent notícia” que hi hagi “més gent” que coincideixi en aquest camí.

Aragonès s’ha volgut dirigir a les institucions de l’Estat -ha mencionat la Zarzuela, la Moncloa i les Corts-, per advertir que l’amnistia “no és ni serà la fi de res”. El president ha argumentat que, en tot cas, és una “la primera passa, necessària i imprescindible, per obrir camí”. El cap del Govern ha afegit que, a més, Catalunya ha de decidir lliurement el seu futur com a poble en un referèndum amb reconeixement internacional.

En aquest sentit, Aragonès ha constatat que el conflicte amb l’Estat no es resoldrà “només” amb mesures antirepressives, que ha catalogat d'”absolutament necessàries però no suficients”. El dirigent republicà ha manifestat que cal acabar amb la repressió per situar la part catalana en “igualtat de condicions” respecte l’Estat en la negociació. Però que el conflicte és sobre la sobirania, i que el poble és major d’edat.

“Catalunya té dret a decidir el seu futur i que se li reconegui, i obrir camí cap al referèndum definitiu, reconegut per la comunitat internacional per esdevenir un estat”, ha sentenciat Aragonès, davant el públic republicà que s’ha apropat al carrer del Bruc amb Ronda de Sant Pere, amb motiu de l’acte polític del partit per l’Onze de Setembre.

Aragonès també ha lloat l’estratègia negociadora d’ERC, i ha remarcat que és el partit que els darrers anys ha “desbrossat” el camí. “Qui va davant i aparta les bardisses i marca el pas, normalment és qui més ferides té i qui més s’esgarrinxa”, ha apuntat el president del Govern, que també ha dit que és una “excel·lent notícia” que ara hi hagi més gent que s’apunti a la via negociadora, en al·lusions indirectes a Junts.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't