La formació que fins ara aixoplugava l’edifici de l’escola d’adults de Manlleu, a la plaça de Llevant, s’oferirà a partir del curs que ve entre l’institut Antoni Pous i Argila, el Casal Cívic Frederica Montseny i el centre cultural de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, al carrer Baixa Cortada, que no és públic però sí que està llogat per l’Ajuntament.
La reordenació d’espais respon a l’objectiu de racionalitzar la despesa municipal i que el consistori pugui disposar dels gairebé 60.000 euros que destinava anualment al lloguer i les factures de subministraments del local a la plaça de Llevant, propietat de l’Incasòl.
L’oferta formativa entre aquests tres llocs no serà, amb tot, la solució definitiva, ja que a més llarg termini l’equip de govern voldria veure l’escola d’adults i totes les activitats que aixopluga al Puig-Agut.
Perquè això sigui possible, però, abans s’ha de construir l’edifici de l’institut escola del Ter que anunciava ERC a finals del mandat passat, la qual cosa obrirà la porta a traslladar-hi els alumnes i que el Puig-Agut aculli, a banda de formació per a adults, cicles de l’institut Antoni Pous i Argila com els d’esports, que ja s’hi començaran a desplegar el setembre que ve.
Pere Puig (Junts), regidor d’Educació a Manlleu, explica que “veient la situació econòmica de l’Ajuntament i que tenim espais municipals infrautilitzats, era de responsabilitat reubicar les activitats de l’escola d’adults”. Insisteix, no obstant això, que “una cosa és el continent i l’altra, el contingut”, ja que el centre va començar a caminar amb la missió d’alfabetitzar –destaquen noms propis com Miquel Casanovas o Montserrat Llorens– però en l’etapa actual sota direcció de Núria Mallén s’ha potenciat encara més l’esdevenir pol de formació integral. “S’hi fan, a banda de les activitats pròpies de l’escola d’adults, cursos d’anglès, tecnologia, informàtica… o els del Centre de Normalització Lingüística. Una unitat que és molt positiva, perquè dona consciència de formació contínua”, destaca Puig. És en aquest sentit que, tot i deixar l’edifici de la plaça de Llevant, el govern municipal reitera el compromís amb la filosofia de fons, “la visió d’unitat i el sentiment de pertinença”, a més a més que l’escola Puig-Agut sigui en un futur la seu de tot plegat.
L’alcalde, Arnau Rovira (Junts), havia explicat al ple del mes de març que el trasllat temporal a l’institut Antoni Pous i Argila és decisió de la Generalitat després que el govern declinés assumir el lloguer de l’edifici actual: “I això que les competències de l’escola d’adults li són pròpies. La gestió per part d’Educació ha sigut francament decepcionant”. Rovira hi afegia que en contraposició sí que s’ha arribat a un acord amb l’Incasòl perquè l’associació de veïns del barri es pugui continuar reunint al local d’ara al mateix edifici.
L’oposició ho veu d’una manera diferent. Des d’ERC, Rafa Cuenca apunta que “un cop més queda demostrat que l’educació no és una prioritat per a l’equip de govern”: “Més enllà de les formes, d’un dia per l’altre, per l’edifici de l’escola d’adults hi passaven cada dia 500 persones, es creava una xarxa. És evident que les dinàmiques a l’institut hauran de ser per força unes altres, a banda de l’evident manca d’espai”. Lleonard Sánchez (CUP) coincideix en el punt de vista dels republicans: “Ens trobem un cas més en el desmantellament de qüestions socials, com va passar amb els blocs de pisos de lloguer assequible, l’oficina d’habitatge o la pròrroga del pla de joventut. Realment sap greu. Tindrem disgregada una institució amb una feina que es remunta a anys enrere i important tant en termes d’alfabetització com creació de comunitat”.
Consultada per EL 9 NOU, Núria Mallén, que està al capdavant del centre, declina posicionar-se més enllà d’explicar que la decisió els va arribar ja presa: “No ens agrada, i fins i tot hi ha gent del barri que ens ha vingut a dir que li sap greu, però és un tema entre departament i Ajuntament”.
{{ comment.text }}