EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’oposició de Ripoll tomba el pla de sanejament que pretenia impulsar Orriols

L’alcaldessa ha advertit que “els números no surten” i els ha acusat de la resta de grups de “deixar-los sols”

L’oposició de Ripoll en bloc ha tombat el pla de sanejament d’Aliança Catalana (AC), que governa en minoria, en un ple que s’ha celebrat aquest dimarts al vespre. Creuen que no solucionarà el problema estructural i li retreuen que no busqui suports per aprovar el pressupost del 2025.

L’actual ja està prorrogat. L’alcaldessa, Sílvia Orriols, ha advertit que “els números no surten” alhora que no ha assumit cap responsabilitat en els 15 mesos que porten al capdavant del consistori. Un cop més, ho ha atribuït a una “herència” de l’antic govern de Junts i a les factures, diuen, que van deixar sense pagar que els han “hipotecat” el dia a dia fins arribar, ha dit, als 400.000 euros que ara volen eixugar amb un pla de sanejament fins al 2027.

L’alcaldessa ha justificat la necessitat del pla de sanejament remarcant que segueixen sense voler apujar impostos i que cal revertir la “sobredimensió” de l’ajuntament. “No agrada a ningú retallar despeses, és impopular però no tenim més opcions”, ha dit.

Entre les mesures previstes al pla de sanejament que no s’ha aconseguit aprovar hi havia no substituir jubilacions i amortitzar llocs de treball i reduir despeses com ara l’aportació al Consorci de Benestar Social del Ripollès, al·legant que l’ens té superàvit, entre d’altres.

L’alcaldessa ha demanat “corresponsabilitat” a l’oposició per donar-hi suport enmig d’un ple molt tens i els ha acusat de “deixar-los sols” en conèixer que no hi votarien a favor els 11 regidors a l’oposició. AC té sis edils.

Des de l’oposició, però, asseguren que els números del pla de sanejament “no els quadren”. Manoli Vega (Junts) ha estat una de les més contundents després que Orriols hagi tornat a acusar-los d’haver deixat factures sense pagar.

La regidora, que avui vivia el seu darrer ple després d’anunciar que plegava, ha assegurat que el seu partit arribarà fins al final i demanarà les factures i informes que calguin per demostrar, ha dit, que s’està faltant a la veritat. I li ha retret que, després de 15 mesos al govern, encara no puguin assumir responsabilitats de la “mala gestió” que estan fent. També ha dit que AC ha anat canviant la xifra del deute que s’arrossegava i els ha demanat que fossin “rigorosos”.

Des d’ERC li han demanat que, en comptes de voler aprovar un pla de sanejament, comencin a buscar acords per aprovar un nou pressupost per al 2025. La republicana Chantal Pérez li ha retret que la situació s’ha agreujat, sobretot, perquè ja no van poder aconseguir els suports per aprovar el pressupost del 2024. I s’ha referit al pla de sanejament com a “poc rigorós” tot alertant que es volen hipotecar les finances fins al 2027.

De la seva banda, la CUP també ha dit que el pla “no soluciona el problema” perquè no preveu mesures estructurals i alerta que les retallades faran empitjorar els serveis. Més concretament, l’atenció de les persones més vulnerables amb la retallada a l’aportació del Consorci de Benestar Social que preveia el pla.

El regidor de Som-hi Ripoll, Joaquim Colomer, també l’ha acusat de “defugir de la seva responsabilitat i li ha demanat que no s’escudi amb la feina que fan els tècnics municipals i que governi, prenent decisions. “Hi ha un organigrama que va de dalt a baix i en un govern en minoria l’obligació és aprovar un pressupost i això ho sap tothom”, ha dit.

La retirada de les aportacions de partits, pendent de debat

AC també portava en aquest ple treure les aportacions econòmiques que reben els partits que tenen representació al consistori per al seu funcionament. El text proposava retirar-ho des d’aquest octubre i fins al 2027.

Segons ha explicat l’alcaldessa, consideren que no es poden destinar recursos públics perquè els partits puguin pagar “el lloguer dels seus locals o la  publicitat” dels partits i que això permetria un estalvi anual de 18.600 euros.

Els partits a l’oposició han proposat poder incorporar una esmena conjunta on es demanava afegir una frase complementària que establia l’eliminació de les assignacions que els regidors cobren en concepte d’indemnitzacions en els tres últims mesos que queden d’aquest 2024. Una esmena que volien incorporar de viva veu.

La proposta ha deixat descol·locats l’equip de govern i el mateix secretari, que ha advertit que no s’estava seguint el procediment legal i que caldria estudiar la proposta durant més temps per poder-la sotmetre a votació. ERC ha preguntat si, malgrat tot, podien defensar-la, però l’alcaldessa els ha denegat l’explicació.

Seguidament, s’ha deixat el punt a l’espera de poder-se valorar en els propers dies i la previsió de poder-se debatre en el següent ple, seguint les recomanacions del secretari. Aprofitant el seu torn de paraula, l’alcaldessa sí que ha manifestat que no li semblava “just” deixar els regidors de l’equip de govern sense cobrar per les hores que hi dedicaven.

I ha afegit que no es pot comparar amb la feina que fan els regidors a l’oposició i que la mesura que proposaven perjudicava els regidors a l’equip de govern.

El ple, que ha començat a les 19.30 h, s’ha allargat fins a les dotze de la nit. El debat s’ha allargat tant que han quedat temes pendents com la renúncia de la regidora Manoli Vega per falta de temps, un punt que s’haurà d’exposar en el proper ple. Qui sí que ha pogut prendre possessió ha sigut el nou regidor d’ERC, Lluís Orriols en substitució de Roger Bosch, que va deixar l’acta per motius personals.

LA PREGUNTA

Creu que la taxa d’alcoholèmia per poder conduir s’hauria de rebaixar?

En aquesta enquesta han votat 327 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't