EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Marta Rovira es distancia de Junqueras i anuncia que plegarà

Demana una “transició serena” i no optarà a la reelecció en el congrés nacional extraordinari que ERC celebrarà el proper 30 de novembre

La secretària general d’ERC, la vigatana Marta Rovira, deixarà el càrrec com a número 2 del partit coincidint amb el congrés extraordinari que la formació celebrarà el proper 30 de novembre.

Rovira, que porta 12 anys de secretària general fent tàndem amb el president d’ERC, Oriol Junqueras, no es presentarà a la reelecció.

Ho va anunciar dimecres en una executiva nacional extraordinària on es van analitzar els mals resultats obtinguts en les eleccions del 12-M i l’estratègia per al futur immediat, que passa per la posició en el debat d’investidura del futur president de la Generalitat.

En una carta que va fer pública just acabada la reunió, Rovira explica que la renúncia és fruit d’una reflexió “de fa mesos” i que després de 12 anys de mandat –la meitat dels quals a l’exili de Suïssa, on encara continua– “toca recanvi, per radicalitat democràtica”.

No amaga, però, que la successió de mals resultats que els republicans han encadenat en les últimes eleccions municipals, generals i ara al Parlament la fan estar convençuda que “calen canvis”.

Per Rovira, un cop aconseguida “la primera gran victòria del procés de resolució del conflicte polític”, com és l’aprovació de la llei d’amnistia, la fase per a la negociació del referèndum “l’han d’entomar nous lideratges”, diu.

I assegura que el fet que els avanços en aquest àmbit hagin coincidit amb un retrocés electoral donen un doble motiu per plantejar un relleu de cara a afrontar la nova etapa. Segons explica, la idea de proposar el congrés al novembre la va plantejar ella mateixa per facilitar “la transició serena que necessita el projecte”.

L’últim congrés nacional va ser a Lleida, el gener de 2023, i d’acord amb els estatuts s’han de fer cada quatre anys, de manera que el següent tocava el 2027.

La decisió que Rovira va anunciar aquest dimecres confirma que els últims temps s’ha anat distanciant del president del partit, Oriol Junqueras, que tot i que també obrirà un període de reflexió a partir del 9 de juny –data de les eleccions europees– i s’apartarà “temporalment” de la presidència del partit, ha reiterat el seu desig de continuar liderant ERC.

Ara, la primera gran decisió que tocarà prendre és per a qui o per a què apostaran els republicans tant a l’hora de constituir la mesa del Parlament, el proper 10 de juny, com sobretot en el primer debat d’investidura que s’hauria de convocar pels volts de Sant Joan. Tant Salvador Illa (PSC) com Carles Puigdemont (Junts) s’han postulat per ser candidats. ERC pot ser determinant.

Per la seva banda, Rovira està citada a declarar el proper dimecres en la causa que l’Audiència Nacional té oberta contra ella per terrorisme, dins del cas Tsunami.

LA PREGUNTA

Té previst anar de vacances aquest estiu?

En aquesta enquesta han votat 295 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't