La secretària general d’ERC amb funcions de presidenta, la vigatana Marta Rovira, i el president del Govern en funcions, Pere Aragonès, també han signat el manifest d’ERC que demana una “renovació de la cúpula” del partit.
També ho ha fet la consellera d’Economia, Natàlia Mas Guix, que se suma així als més de 740 militants que han firmat el text.
El text reclama conduir el partit cap a un model “més coral i col·lectiu, transparent i amb més participació de la base”. També l’ha signat el president del grup parlamentari, Josep Maria Jové. I té el suport de la vicepresidenta, Laura Vilagrà; del viceconseller, Sergi Sabrià, i de tots els consellers i conselleres del Govern amb carnet del partit menys Anna Simó ni Joan Ignasi Elena.
Rovira i Aragonès també han signat el manifest que reclama una “renovació general de la cúpula dirigent” d’ERC. El text, que ja signen 746 militants, també compta des d’aquest dimecres amb el suport de la consellera Mas Guix i de Jové, president del grup parlamentari republicà.
Amb la firma de la titular d’Economia, ja només hi ha dos noms del Consell Executiu amb carnet d’ERC que no han signat el manifest: Simó i Elena.
Fonts consultades per l’ACN expliquen que tant Rovira com Aragonès i Jové han decidit signar el manifest amb la voluntat de posar-se al servei del treball col·lectiu pel consens, reforçar l’organització i seguir posant “el país per davant”.
Amb les seves tres signatures, sumades a la de la portaveu i adjunta a la secretaria general, Marta Vilalta, tots els principals noms de la direcció d’ERC ja han firmat el manifest. No ho ha fet l’expresident Oriol Junqueras.
En una entrevista aquest matí a Catalunya Ràdio, Rovira ha explicat que subscriu el manifest, però que de moment no el signava perquè ella representa tota l’organització. Ja ha afegit que “hi poden posar” el seu nom “com a militant de base”, no com a secretària general. Un parell d’hores després, el seu nom ja apareixia a la llista de militants que signen el text.
Cal recordar que Aragonès va ser el primer que va assenyalar que calia assumir “responsabilitats col·lectives” després dels mals resultats d’ERC el 12-M. Ho va dir la mateixa nit electoral. De fet, l’endemà el propi president -ja en funcions- ja assumia la seva pròpia responsabilitat individual, en anunciar que abandonaria “la primera línia política”.
Al seu torn, Junqueras ha defensat a RAC1 que els debats interns s’han de fer als òrgans del partit i ha assenyalat que al Congrés Nacional és on s’han de tractar aquestes qüestions. “Els draps, siguin nets o bruts, millor rentar-los i estendre’ls dins de casa”.
Discrepància sobre el debat públic
Rovira i Junqueras també discrepen sobre si el debat intern s’ha de fer públicament a través d’un manifest, com el que en les últimes hores han signat més de 740 militants per demanar una renovació de la cúpula.
“Els draps, siguin nets o bruts, millor rentar-los i estendre’ls dins de casa”, ha dit Junqueras en una entrevista a RAC1. En canvi, Rovira s’ha mostrat partidària que es facin públics manifestos. “Ja que tothom en parla a fora, està molt bé que ho facin també els militants i que ho facin de forma positiva”, ha afegit. A més, segons Rovira, el manifest no va en contra de “ningú” perquè no parla de noms.
Majories a Palau i Calàbria
La majoria de consellers del Govern en funcions que són militants d’ERC aposten perquè el partit renovi els seus lideratges. A la pròpia direcció executiva d’Esquerra també hi ha més dirigents que creuen que cal canviar la cúpula, tal com van avançar ahir l’ACN i RAC1, en una informació conjunta.
Així, la idea de Rovira de deixar pas a noms nous que comandin ERC s’imposa tant a Palau com a Calàbria. Ella reclama una renovació general a la direcció mitjançant una “transició tranquil·la” cap al congrés del 30 de novembre. Rovira vol abandonar el càrrec i creu que també ho ha de fer Junqueras.
La secretària general considera que l’expresident ha de poder ser cap de llista del partit un cop sigui amnistiat i habilitat de nou. Junqueras, en canvi, a banda de ser candidat també vol presentar-se a la reelecció, una aposta que no és ben vista, almenys, per la majoria d’ERC al Govern i a l’executiva.
El manifest ‘Reactivem ERC’, al qual va tenir accés l’ACN diumenge al vespre, ja el signen la vicepresidenta del Govern en funcions, Laura Vilagrà; el viceconseller, Sergi Sabrià; i els consellers i conselleres Roger Torrent, Ester Capella, Natàlia Garriga, David Mascort, Meritxell Serret, Manel Balcells, Tània Verge i, des d’avui, també Natàlia Mas.
No el signarà -si no hi ha cap gir de guió- el conseller Joan Ignasi Elena, molt proper a Junqueras. De moment tampoc ho ha fet Anna Simó. Al seu torn, Carles Campuzano, Gemma Ubasart i Quim Nadal no podrien signar el manifest ja que no són militants d’ERC.
Així doncs, la majoria a Palau és partidària -com Rovira- que ERC renovi els lideratges de la seva cúpula al congrés del 30 de novembre. I, tal com han pogut comprovar l’ACN i Rac1, després de parlar amb desenes de fonts, aquesta tesi també la subscriu la majoria de membres de la direcció executiva del partit, amb seu a Calàbria.
Junqueras creu que té majoria entre les bases
L’entorn de Junqueras troba “lògic” que la majoria de membres d’ERC al Govern i a l’executiva del partit siguin més propers a la tesi de Rovira que a la de l’expresident republicà. Junqueras argumenta que ell no va poder escollir els noms dels consellers i conselleres (perquè era una potestat d’Aragonès).
Defensa, alhora, que tampoc va poder triar els noms que voldria per a formar part de l’executiva i que, per tant, és normal que el seu entorn de confiança estigui en minoria. Així, els ‘junqueristes’ creuen que potser Rovira té majoria a l’estructura de l’organització, però que l’expresident es pot imposar entre les bases.
Junqueras i els dirigents del partit que s’ubiquen al seu voltant critiquen tant el contingut del manifest com la manera com s’ha elaborat. Fonts consultades per l’ACN i Rac1 constaten que els mateixos impulsors del manifest reclamaven, al Consell Nacional de dissabte, que el debat sobre el congrés del 30 de novembre i els lideratges del partit es vehiculés des de les bases. I consideren que el manifest l’han configurat càrrecs amb pes al partit, en comptes de consultar el parer de la militància.
{{ comment.text }}