Primer va ser la presidenta de Junts, Laura Borràs, qui va sorprendre a tothom apostant perquè el seu partit es posés de perfil i deixés governar Sílvia Orriols a Ripoll. L’endemà, la nova presidenta del Parlament, Anna Erra, en una entrevista a Catalunya Ràdio apostava per deixar plena llibertat a la secció local de Junts a Ripoll perquè decidís quina era l’opció més encertada. I poques hores després, la diputada al Congrés Míriam Nogueras anunciava que l’executiva nacional de Junts era partidària de donar suport al govern alternatiu d’ERC, CUP i PSC per evitar que una formació amb un discurs xenòfob com és Aliança Catalana governés a Ripoll.
La pressió contra la secció local, que ahir es mostrava sorpresa perquè ningú del seu partit els havia demanat la seva opinió, s’incrementava. A la mateixa hora que estava previst que es reunissin per prendre una decisió, els tres partits d’esquerres difonien un comunicat en què anunciaven un acord per governar. Un acord que només és possible si Junts hi dona suport.
No n’hi ha prou amb una abstenció. La llei diu que ha de governar qui tingui majoria absoluta i si no és així, ho ha de fer la formació més votada. ERC (3), CUP (2) i PSC (2) sumen 7 regidors. Aliança Catalana en suma 6. Si Junts no dona suport al govern d’esquerres, seria la força més votada, la de Sílvia Orriols, qui aconseguiria l’alcaldia.
ERC, CUP i PSC han presentat aquest dimarts al matí davant una munió de periodistes el seu acord de govern. Han allargat la mà a Junts perquè s’hi sumi, encara que sigui donant suport a la investidura, però després quedant-se a l’oposició.
Lamenten les ingerències de les cúpules externes, sobretot la de Junts, que han interferit en els temps que havien previst els partits de Ripoll per formar un govern alternatiu al d’Aliança Catalana. Chantal Pérez, d’ERC, ha explicat que no saben quina serà la decisió final de Junts, que es van reunir dilluns al vespre.
Pérez, que seria l’alcaldessa de Ripoll, ha assegurat que no faran cap cordó sanitari. De fet, ha assegurat que el cordó sanitari el va fer el mandat passat Sílvia Orriols a la resta de formacions: “No ens parlava ni volia debatre els temes”. I afirma que quan no li aprovaven les seves mocions i propostes eren perquè “no tenien res a veure amb Ripoll o que amb la seva exposició vulnerava els drets humans”.
L’acord entre les tres formacions d’esquerres es basa en cinc grans eixos programàtics que han consensuat els tres partits: millorar les condicions de vida dels veïns, seguretat i convivència, salut, promoure l’associacionisme i aposta per la cultura. Enric Pérez (PSC) seria el primer tinent d’alcalde; Dani Vilaseca (CUP), el segon; i Roger Bosch (ERC), el tercer.
Falten quatre dies pel ple d’investidura i a Ripoll tot està en mans de Junts. La pressió és màxima.
{{ comment.text }}