EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Nova sessió maratoniana del ple de Ripoll, amb l’horitzó dels pressupostos

Retrets amb certa empatia entre la CUP i l’alcaldessa a la migrada economia municipal, que impedirà cobrir totes les necessitats

Portaveus de diferents partits de l’oposició de Ripoll afirmaven després del ple de setembre que la llarga durada de les últimes sessions no seria la tònica habitual del mandat. Els regidors s’havien aixecat de les cadires a les 12 de la nit, coincidint amb el canvi oficial de dimarts per dimecres, perquè la normativa impedeix superar la fi de la jornada.

Dimarts passat, el plenari de novembre no va arribar a la mitjanit, però poc li va faltar. Les interpel·lacions a l’equip de govern per part sobretot del regidor d’Alternativa per Ripoll-CUP, i en menor grau també d’ERC, van convertir en maratoniana una nova cita que el públic de la Sala Eudald Pradell va viure amb interès, perquè en definitiva s’hi van debatre aspectes del dia a dia del municipi, i d’altres que fins i tot van més enllà.

El regidor de la CUP Dani Vilaseca acostuma a aportar referents o cites literàries a les seves intervencions. En aquesta ocasió va treure la pols a l’escriptor escocès Robert Louis Stevenson, i la que probablement és la seva obra més coneguda, Dr. Jekyll i Mr. Hyde.

Ho va fer per acusar l’alcaldessa, Sílvia Orriols, de tenir doble moral respecte a la lluita contra la violència masclista, en haver demanat 4.900 euros a la Conselleria d’Igualtat i Feminismes i, en canvi, no compartir el text oficial del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones, en escriure’n un d’alternatiu.

Orriols va replicar-li que en tot cas la figura de Jekyll i Hyde encaixa més en la mateixa conselleria, per permetre l’ús de burquinis en piscines públiques o el vel islàmic en nenes de 6 i 7 anys. I malgrat la distància entre el discurs d’ambdós polítics locals, es va veure una empatia gestual i dialèctica entre tots dos molt més accentuada que no pas amb la resta de representants dels sis partits que conformen l’actual consistori.

Bona part del ple va anticipar el que properament haurà de servir per aprovar el pressupost municipal de 2024. La migrada situació econòmica de l’Ajuntament, que d’ençà que Aliança Catalana va accedir a l’alcaldia ha estat denunciada en més d’una ocasió, continua marcant l’actualitat.

Com si es tractés d’una manta massa curta: si vols tapar-te els peus, et condemnes a passar fred al pit. En el futur més immediat sembla que les baixes temperatures les patiran mitjans de comunicació locals acostumats a basar la seva supervivència en les subvencions, la xarxa de calor municipal –valgui la redundància– o la teulada del pavelló.

L’oposició va lamentar el costum d’Orriols de comprometre’s a respondre per escrit cadascuna de les preguntes sobre decrets que li van fer perquè no en disposava de la informació. I alhora Manoli Vega va exigir un informe sobre les preguntes a les quals el seu partit (Junts) no va donar una explicació durant l’anterior mandat, ja que segons l’alcaldessa eren moltes i segons ella, poques.

Més interacció va haver-hi en el torn de precs i preguntes, quan es va saber que fa mesos que no hi ha notícies sobre els promotors del bike park, quan es va informar que aquest any es tancarà sense noves edicions del butlletí municipal El Bressol, o en el moment que el regidor de Som-hi Ripoll, Joaquim Colomer, va ser renyat per l’alcaldessa per haver-se dirigit al regidor de l’equip de govern Gaspar Viñas amb el sobrenom de Gaspanet.

En la relació actual entre el grup independent i Sílvia Orriols hi ha aparentment molta menys afinitat que no pas amb el portaveu de la CUP.

Protecció a les colònies de gats de carrer

Una moció presentada per Som-hi Ripoll que van aprovar tots els grups servirà per millorar les colònies de gats de carrer, protegir els felins i potenciar alhora la tasca dels voluntaris de l’entitat que se n’ocupa, Animals Vida Digna.

El text proposa mesures com la localització i georeferenciació de totes les colònies, identificar els voluntaris amb carnets i armilla, campanyes de conscienciació i una taula de treball entre Ajuntament i voluntaris.

L’alcaldessa també es va comprometre a fer un estudi per decidir si és viable instal·lar casetes de fusta o bé si, tal com creuen alguns experts, és millor invisibilitzar-les a fi d’evitar enverinaments i sobrealimentació dels gats.

Segons el regidor Joaquim Colomer, que va defensar la moció, algunes colònies donen actualment una imatge dantesca, amb manca de salubritat, i va acceptar que la partida que s’hi destini estigui dins de les possibilitats del consistori.

Els autors del 17-A, declarats persones no grates

Els autors ripollesos condemnats pels atemptats del 17 d’agost de 2017 van ser declarats com a persones no grates pel consistori. Orriols ja ho havia intentat en l’anterior mandat, però no ho ha aconseguit fins ara amb una moció que va ser esmenada per la resta de grups. Tot i la retallada, afirma que “només per això ha valgut la pena ser batllessa”. Ripoll institucionalitzarà a partir d’ara un homenatge anual a les víctimes.

Ripoll reconeixerà els esportistes amb una gala anual

La proposta d’ERC d’instaurar una gala anual de l’esport ripollès per tal de reconèixer atletes, equips i individus que han excel·lit en aquest àmbit va trobar la complicitat de tots els partits representats al consistori. El compromís és organitzar una activitat perquè esportistes que han aconseguit fites amb els seus clubs, com Xavier Rabaseda o Aina Arxé, o bé de forma particular, obtinguin un retorn per part dels vilatans.

Orriols retreu el clientalisme amb la premsa

L’alcaldessa, Sílvia Orriols, va retreure a la resta de partits practicar el clientelisme polític amb els mitjans de comunicació, i va reivindicar·se com l’única que no ha necessitat comprar la premsa. La rebaixa de pressupost que rebrà un mitjà local en comparació amb els governs de Junts i els partits d’esquerres va sobrevolar la seva afirmació. Dani Vilaseca (CUP) va recordar·li que ara 8tv ja no l’apadrina pel simple fet que ja no existeix.

Actualització del Pla Local d’Habitatge

El PSC va denunciar en una roda de premsa que el Pla Local de l’Habitatge elaborat en el segon mandat de Teresa Jordà com a alcaldessa ha quedat tancat en un calaix, sense cap utilitat des de fa més d’una dècada. A proposta del mateix grup se’n va aprovar l’actualització amb el vistiplau de tota l’oposició –inclosos els regidors de Junts que presumptament no van fer ús de l’anterior– i amb l’abstenció de l’equip de govern.

Auditoria pel teulat de la Sala Eudald Graells

L’estat de la teulada i la infraestructura de la Sala Eudald Graells preocupen l’Ajuntament fins al punt d’encarregar una auditoria per determinar·ne la perillositat. Entitats com el Ripollès Rugby Club o el col·lectiu Rèkiem no han pogut organitzar·hi festes, perquè es considerava que per volum de públic comportaven perill. Sí que s’hi han continuat fent altres celebracions, com els balls de diumenge de gent gran.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't