EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Prats posa la llavor de la futura mancomunitat del Lluçanès

El ple municipal escull dos membres que participaran en l’equip redactor dels estatuts del nou ens, embrió del futur Consell Comarcal

El ple de l’Ajuntament de Prats va triar dimecres els dos representants que participaran en l’elaboració dels estatuts de la Mancomunitat del Lluçanès en un acord aprovat per unanimitat però amb matisos per part del grup de l’oposició, Movem Prats.

L’alcalde, Jordi Bruch (Junts), va explicar que els diferents municipis que volen formar-ne part han de fer-ne l’acceptació oficial a través de cada ple i a més s’hi ha d’acordar la corresponent designació de membres per a l’elaboració dels estatuts.

Va afegir que se’ls havia comunicat que designessin una persona per municipi però que en les reunions celebrades amb la resta d’ajuntaments es va optar que fossin dues. Així els dos representants que es van escollir són el mateix alcalde, Jordi Bruch, i la regidora Montse Boladeras (ERC).

Bruch també va explicar que per a la Mancomunitat compten amb una dotació pressupostària en el període 2023-2027 del voltant d’un milió d’euros per a totes les gestions que hauran de dur a terme, entre altres per transferències amb els diferents consells comarcals que ara els presten serveis i per començar a prestar-ne directament.

Montse Juvanteny (Movem Prats) va manifestar que “per pluralitat i donar joc democràtic” es podien haver designat un representant de l’equip de govern –format per Junts i ERC– i un altre de l’oposició, i va afegir que a Prats el partidisme hi era ben present i que “la mà estesa que s’ha pregonat en algun moment de seguida s’ha arronsat”.

Malgrat aquestes diferències, el seu equip va votar a favor de la Mancomunitat però va voler matisar que ho feien “amb un sí crític per les maneres i amb un sí en majúscula per la comarca”. Bruch va respondre que en les assemblees generals que es durien a terme per fer els estatuts es convidaria els membres de tots els grups municipals de les diferents poblacions i que s’hi podrien fer esmenes abans de votar-los.

Igualment a una altra pregunta de Juvanteny sobre el paper del Consorci en aquesta legislatura, Bruch va explicar que hi havia la intenció que treballessin paral·lelament i que s’hauria de prestar molta atenció per evitar que els serveis es dupliquessin.

Els municipis que integren la comarca del Lluçanès han d’acordar voluntàriament abans del 31 de desembre d’aquest any constituir la Mancomunitat de municipis a la qual correspon amb caràcter transitori la representació i gestió dels interessos fins que no es constitueixi el Consell Comarcal del Lluçanès després de les eleccions del 2027.

“El Consorci ha de continuar”

El Consorci del Lluçanès seguirà operatiu. Així ho afirma Marc Sucarrats, president en funcions de l’ens i a la vegada alcalde d’Oristà, que explica que el Consorci i la futura Mancomunitat del Lluçanès coexistiran, almenys, en els primers temps.

“La Mancomunitat no donarà pas serveis des del primer dia”, diu Sucarrats, que argumenta que l’ens que presideix té tota una sèrie de serveis en marxa i de convenis signats als quals s’ha de donar compliment. A més, recorda que els municipis que conformen el Consorci no seran els mateixos que s’esperen a la Mancomunitat.

En aquest sentit, Sant Boi de Lluçanès, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra i Sant Bartomeu del Grau, que actualment són al Consorci, no formen part de la comarca del Lluçanès i per tant no seran en la Mancomunitat. El president en funcions creu que primer cal constituir la Mancomunitat, veure “com funciona” i, a partir d’aquí, valorar si els dos organismes es poden acabar fusionant.

Sucarrats també diu que caldria veure què passa amb l’actual plantilla de treballadors del Consorci. La constitució del Consorci del Lluçanès, segons els resultats de les municipals, hauria de ser aquesta tardor.

LA PREGUNTA

Qui guanyarà l’Eurocopa de futbol?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't