EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Marta Rovira ja és a Salses. Primera parada del seu retorn a Vic després de més de sis anys d’exili

S’ha convocat un acte de rebuda a Vic dissabte a 2/4 de 7 de la tarda

La secretària general d’ERC, la vigatana Marta Rovira, tanca definitivament aquest divendres més de sis anys d’exili a Suïssa i travessarà la frontera pel pas de la Jonquera per tornar a Catalunya. Podrà dormir a Vic aquesta mateixa nit, per primera vegada des del 23 de març de 2018. De fet, Rovira ja va insinuar dimarts des de Ginebra, una vegada arxivada la causa pel Tsunami Democràtic en què estava acusada de terrorisme, el desig d’assistir aquest dissabte al matí a l’Assemblea de Dones d’ERC, que tindrà lloc a Olesa de Montserrat (Baix Llobregat).

Rovira ha arribat poc després d’1/4 de 8 del matí a Salses, a la Catalunya nord, on ha fet una primera aturada simbòlica a La Porta de la Catalunya Nord. Allà l’esperaven una setantena de persones entre les quals dirigents, a més d’amics i companys d’ERC com la ripollesa Teresa Jordà, també hi havia dirigents de Junts com Jordi Turull, Josep Rius o Lluís Puig. Rovira anava acompanyada del diputat d’ERC Ruben Wagensberg, que va marxar a Suïssa quan el jutge el va incloure en la causa pel cas Tsunami; el vicepresident primer d’Òmnium Cultural, Oleguer Serra; l’empresari Josep Campmajó, i el periodista de La Directa Jesús Rodríguez.


ERC va confirmar dijous a la tarda que la primera rebuda a Catalunya serà al municipi de Canta-llops (Alt Empordà), molt proper a la frontera, a les 9 del matí. A Rovira l’esperen a Olesa aquest dissabte, però també ha transcendit que aquest mateix divendres a la tarda ja serà a Barcelona, on presumiblement serà rebuda a la seu de partit.

L’entorn osonenc de Marta Rovira ha organitzat un acte de benvinguda a Vic aquest dissabte a 2/4 de 7 de la tarda a la plaça de la Catedral. La regidora portaveu d’ERC de Vic i amiga personal de Rovira, Maria Balasch, admetia dimarts a EL 9 TV que un cop confirmada la possibilitat d’un retorn imminent després de l’arxiu del sumari del Tsunami “vam tenir un sentiment de sorpresa, però alhora d’una alegria immensa”. En el primer cas, perquè “després de tot el que ha patit i el que ha maquinat el jutge, el sumari acabi caient per un defecte de forma” [decretar una pròrroga de les actuacions fora de termini]. I en el segon, perquè “no podem estar més contentes pel fet que la Marta torni a casa. Mai no hi hagut cap motiu perquè ni ella ni ningú dels exiliats n’hagués de marxar”.

Tot s’ha precipitat. Aquest dilluns res no feia preveure que l’endemà mateix tot es capgiraria com finalment va passar. De fet, en una entrevista a RAC1 –l’única que ha concedit–, Marta Rovira explicava el mateix dimarts que quan es va saber l’arxiu del sumari feia poques hores que els seus pares s’havien endut la seva filla de Ginebra per passar uns dies de vacances amb ells a Vic. Ningú no sospitava, en aquell moment, que el cap de setmana següent ja hi podrien coincidir tots després de més de sis anys.

Des del 24 de març de 2018, Marta Rovira té fixat al seu perfil de la xarxa X (Twitter) el missatge d’agraïment després que el dia abans expliqués en una carta que aquell dia havia emprès “un camí dur que, malauradament, tants d’altres que ens precedeixen han hagut d’agafar. El camí de l’exili”. Aquell dia, juntament amb altres líders independentistes implicats en la celebració de l’1 d’Octubre, estava citada al Tribunal Suprem de Madrid. Va ser el dia que el jutge Pablo Llarena va dictar diferents processaments per rebel·lió, malversació i desobediència. Rovira ja no hi va ser. Poquíssimes persones ho sabien, però en aquell moment ja era camí de Ginebra, des d’on aquell mateix divendres va acabar exposant la seva situació.

Marta Rovira torna a Catalunya en un moment particularment convuls tant al país com al partit. En el primer cas, en plenes negociacions per a la investidura del nou president de la Generalitat, que s’ha de concretar abans del 26 d’agost si no es volen repetir eleccions. En el segon, en plena crisi interna dins d’ERC per la crisi dels cartells de falsa bandera dedicats als germans Maragall en què s’estigmatitzava l’Alzheimer i que han fet aflorar la ‘guerra soterrada’ entre les dues faccions del partit. Rovira, arran dels mals resultats aconseguits en les últimes eleccions al Parlament, ja va dir que renunciarà al càrrec en el proper congrés nacional d’ERC del 30 de novembre.

LA PREGUNTA

Qui guanyarà l’Eurocopa de futbol?

En aquesta enquesta han votat 89 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't