“Restar aturat és morir”. El president de la Generalitat ha advertit del perill de la immobilitat, citant Enric Prat de la Riba, en la commemoració a Castellterçol del centenari de la mort del polític. En el parlament que ha fet davant de la casa on aquest va néixer i morir, Carles Puigdemont ha dibuixat diversos paral·lelismes entre el moment històric de fa un segle i l’actual: un Estat espanyol que “continua sense entendre” la realitat catalana, i la resposta catalana dotant el país d’estructures d’Estat. “Ara tenim el privilegi d’estar a pocs mesos de poder-ho aconseguir”, ha dit Puigdemont.
Puigdemont, al que acompanyaven els consellers Antoni Comín, Joaquim Forn i Lluís Puig, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha presidit primer des de l’Ajuntament la interpretació de la Dansa de Castellterçol, i ha signat el llibre d’honor davant del nou mural sobre Prat de la Riba que presideix la sala de plens, obra del pintor local David Font. Tot seguit, ha anat fins al davant de la Casa-Museu on ha parlat davant de més de mig miler de persones que l’han rebut i acomiadat amb crits d'”Independència”. A primera fila hi havia l’expresident Jordi Pujol, que cada any acostuma a assistir a l’acte en record de Prat de la Riba que es va a Castellterçol. En el moment en què Puigdemont l’ha saludat, al principi del seu discurs, s’han sentit alguns xiulets.
Puigdemont ha posat Prat de la Riba com a exemple de polític que es va avançar al seu temps al veure que l’important no eren “els quilòmetres quadrats” sinó “com s’educaven, es curaven o es comunicaven” els seus ciutadans. Per al president de la Generalitat, Catalunya té dret avui de formar part d’aquestes societats més avançades.
{{ comment.text }}