EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Ramon Espadaler, conseller de Justícia i Qualitat Democràtica

Òscar Ordeig, nascut a Vic, serà conseller d’Agricultura del govern de Salvador Illa

El vigatà Ramon Espadaler serà conseller de Justícia i Qualitat Democràtica del govern de Salvador Illa. Substituirà en el càrrec a Gemma Ubasart.

Espadaler, que és secretari general de la formació Units per Avançar, hereva d’Unió Democràtica, ja havia estat conseller d’Interior (2012-2015) amb Artur Mas i de Medi Ambient (2001-2003) amb Jordi Pujol.

Nascut a Sant Quirze de Besora l’any 1963, és un del diputats amb més experiència al Parlament. Va ser regidor a Sant Quirze i tinent d’alcalde de Vic amb Jacint Codina a l’alcaldia (1999-2001). Va ser director general d’Administració Local (1999-2000).

Des de l’any 2017, Units per Avançar s’ha presentat a les eleccions en coalició amb el PSC. El vigatà anava de número 3 de la llista de Salvador Illa a les eleccions al Parlament.

Espadaler, que va presidir durant 12 anys el consell nacional d’Unió Democràctica de Catalunya i en va ser secretari general del seu comitè de govern, s’ha proclamat sempre hereu polític de l’exalcalde de Vic Jacint Codina (Unió) i manté una molt bona relació amb Salvador Illa. De fet, el nou president de la Generalitat va citar Jacint Codina, a través de Ramon Espadaler, durant en una de les seves intervencions en el ple d’investidura. “Una bona oposició fa un bon govern”, és la cita de l’exalcade de Vic que va recordar Illa en el moment de replicar la primera intervenció del portaveu de Junts, Albert Batet, durant el debat de dijous passat.

Espadaler no és l’únic conseller amb accent osonenc. El conseller d’Agricultura serà Òscar Ordeig, nascut a Vic el 1978 i, entre d’altres, va estar vinculat al CB Vic com a jugador fins a la temporada 1996-1997. És doctor en Administració i Direcció d’Empreses i llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport. És regidor de la Seu d’Urgell des de 2007 i diputat per Lleida des de 2014. També és primer Secretari de la Federació del PSC de Lleida, Pirineu i Aran.

Altres noms confirmats pel nou exectutiu de Salvador Illa són Albert Dalmau, conseller de Presidència; Alícia Romero, titular d’Economia; Núria Parlon, consellera d’Interior; Miquel Sàmper com a responsable de Treball i Empresa; Mònica Martínez, consellera de Drets Socials; Olga Pané, a Salut; Òscar Ordeig, a Agricultura; Sílvia Panque, consellera de Territori i Habitatge, i Eva Menor, consellera d’Igualtat.

Olga Pané, consellera de Salut

La doctora Olga Pané serà la nova consellera de Salut del Govern de Salvador Illa. Pané substituirà Manel Balcells en el càrrec. Olga Pané Mena (Barcelona, 1956) és experta en gestió sanitària i especialista en medicina del treball. Va iniciar la seva trajectòria a la atenció primària -dirigint centres de l’Institut Català de la Salut (ICS) al Baix Llobregat- i posteriorment va ser gerent de l’Hospital d’Igualada, de la Fundació de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol i del Parc de Salut Mar, que engloba l’Hospital del Mar, el de l’Esperança, el centre sociosanitari Fòrum i el centre de salut mental Emili Mira. Illa ja va proposar el seu nom com a consellera de Salut el 2021 quan va optar per primer cop a la presidència de la Generalitat.

Eva Menor, a Igualtat i Feminisme

Eva Menor, exalcaldessa de Badia del Vallès, serà la nova consellera d’Igualtat i Feminisme del Govern de Salvador Illa i substituirà Tània Verge en el càrrec. Advocada de professió, Menor havia renunciat fa un parell de mesos a l’alcaldia del municipi vallesà -que ostentava des del 2009- en ser escollida diputada al Parlament de Catalunya. Eva Menor Cantador (Madrid, 1972) és llicenciada en Dret per la Universitat Autònoma de Madrid el 1995, té un màster en pràctica jurídica per la Universitat de Barcelona i està especialitzada en dret penal, laboral i de família. Es va afiliar al PSC el 1998 i va iniciar la seva trajectòria a l’Ajuntament de Badia del Vallès l’any 2003, quan va ser elegida regidora de Cultura i Participació Ciutadana.

L’any 2007 va ser nomenada tinenta d’alcalde de l’àrea d’Economia i Hisenda, Recursos Humans i Serveis Generals. No va ser fins l’any 2009 quan es va convertir en alcaldessa del municipi, càrrec que ha revalidat en les eleccions municipals de 2011, 2015, 2019 i 2023. En la darrera ocasió, Menor va obtenir una àmplia majoria absoluta, amb 11 dels 17 regidors del ple.

Miquel Samper, a Economia i Treball

Miquel Sàmper serà el conseller d’Empresa i Treball en el nou executiu de Salvador Illa. Sàmper, provinent de Junts, va ser el titular d’Interior en el govern de Quim Torra, en substitució de Miquel Buch, i es va donar de baixa de Junts per discrepàncies amb el partit sobre la llei d’amnistia, el febrer d’aquest any. Com a advocat, Sàmper es feia càrrec de la defensa de l’exconseller Lluís Puig. En els últims mesos se l’ha pogut veure en actes amb Salvador Illa i es va adherir a la plataforma de suport al líder socialista en les últimes eleccions al Parlament.

Mónica Martínez Bravo, consellera de Drets Socials i Inclusió

L’economista i investigadora Mónica Martínez Bravo és l’escollida per ser nova consellera de Drets Socials i Inclusió al Govern d’Illa. Martínez Bravo, reconeguda per les seves investigacions en el camp de la igualtat d’oportunitats, és en l’actualitat secretària general d’Inclusió al Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions encapçalat per Elma Saiz. La nova consellera -que substituirà Carles Campuzano en el càrrec- és llicenciada en Economia per la UPF el 2004 i doctora en Economia pel Massachussets Institute of Technology (MIT). També ha estat professora del Centre d’Estudis Monetaris i Financers (CEMFI), de la Universitat Johns Hopkins i del MIT.

Mónica Martínez Bravo (Barcelona, 1982) ha publicat en les millors revistes científiques d’economia i ha rebut diversos premis i distincions com el Premi Nacional per a Joves ‘Clara Campoamor’ el 2023 o el Premi Banc Sabadell a la millor economista menor de 40 anys el 2021. L’any 2022 se li va concedir un projecte de l’European Research Council, i entre 2021 i 2023 va ser investigadora principal i coordinadora científica de l’equip d’investigadors que dona suport al Ministeri d’Inclusió en l’avaluació dels itineraris associats a l’Ingrés Mínim Vital (IMV). De fet, una de les principals tasques de la nova consellera serà precisament la gestió de l’IMV a Catalunya, traspassat a la Generalitat el 24 de juliol passat.

Sílvia Paneque, consellera d’Acció Climàtica i Territori, i portaveu del govern

Sílvia Paneque (Girona, 1972) serà la consellera d’Acció Climàtica i Territori, i també la portaveu del nou Govern de Salvador Illa. Paneque, fins ara portaveu del grup socialista l’Ajuntament de Girona i diputada al Parlament, ha sigut la cara visible del PSC sobre la sequera i va criticar la “manca de planificació” del govern sortint en aquesta qüestió. En les últimes eleccions municipals, la llista que encapçalava Paneque va ser la més votada a la ciutat de Girona, però un pacte a tres bandes entre Guanyem, Junts i ERC la va deixar sense alcaldia.

Albert Dalmau, conseller de la Presidència

Albert Dalmau Miranda (Barcelona, 1990) és graduat en Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). La seva trajectòria professional ha anat lligada a les relacions institucionals, governamentals i a l’àmbit econòmic i empresarial, especialment de Barcelona. Entre el 2013 i el 2016 va estar vinculat a Barcelona Global, una associació privada i independent, d’empreses i professionals, on va exercir de mànager de projectes. A partir de llavors, va passar a treballar a l’Ajuntament de Barcelona, primer com a cap de Cap de Gabinet de la Segona Tinència d’Alcaldia, d’Empresa, Cultura i Innovació, entre el 2016 i el 2017 i, posteriorment, com a cap de Gabinet del president del Grup Municipal Socialista fins el 2019.

En l’actualitat i des del mes de juny del 2023, Dalmau ha ocupat el càrrec de gerent del consistori de la capital catalana, convertint-se en un dels més joves en ocupar aquesta posició. És també la mà dreta de l’alcalde socialista Jaume Collboni, no només en els 14 mesos que aquest porta al capdavant del govern municipal, sinó també des de molt abans en els seus càrrecs previs.

El futur conseller de la Presidència del Govern farà en els pròxims dies un salt de l’Ajuntament de Barcelona al Palau de la Generalitat per formar part del nou executiu que està articulant el president electe Salvador Illa i que en els pròxims dies acabarà de perfilar. Es tracta d’un càrrec que fins ara ocupava Laura Vilagrà.

Alícia Romero, consellera d’Economia i Hisenda

Alícia Romero serà la nova consellera d’Economia i Hisenda. La fins ara portaveu del grup parlamentari dels Socialistes i Units per Avançar, que va ser la número dos de Salvador Illa a les eleccions del passat 12 de maig, assumirà el càrrec un cop hagi estat nomenada els propers dies. Al capdavant del Departament, Romero haurà de fer front, sobretot, a la reforma del sistema de finançament de Catalunya oberta arran de l’acord d’investidura del PSC amb ERC. També serà l’encarregada d’elaborar els pressupostos de la Generalitat. Fa 11 anys que és diputada al Parlament, on hi va arribar des de la política municipal a Mataró, ha estat una membre destacada de l’equip negociador de la investidura del PSC, tant amb ERC com amb els Comuns.

Militant socialista des dels 20 anys, Alícia Romero (Caldes d’Estrac, 1976) va arribar l’any 2013 al Parlament, on hi ha estat durant les últimes cinc legislatures com a diputada. Secretària d’Economia, Recerca i Transició Digital del PSC, la socialista maresmenca ha estat portaveu del seu grup a la comissió d’Economia del Parlament des del 2015.

Aquesta posició l’ha fet liderar, durant els últims anys, les negociacions pressupostàries amb el Govern, que van acabar acord el 2023, després del trencament del Govern d’ERC i Junts, i el 2024, que van ser finalment tombats pels Comuns.

Romero també ha estat implicada en les negociacions per a la investidura de Salvador Illa, en un equip encapçalat per Lluïsa Moret, presidenta de la Diputació de Barcelona. Romero va formar part de la delegació socialista que el 6 de juny va desplaçar-se fins a Ginebra (Suïssa) per a reunir-se amb la secretària general d’ERC, Marta Rovira. També va participar en les trobades posteriors.

De Caixa Laietana a l’Ajuntament de Mataró

Llicenciada en Dret per la Universitat Pompeu Fabra, la nova consellera d’Economia i Hisenda té estudis de postgrau en dret local i urbanístic i un màster en direcció pública i governança (ESADE). En acabar la carrera, va treballar durant dos anys al món privat, a l’entitat financera maresmenca Caixa Laietana –absorbida per Bankia el 2010–, abans de fer el salt a la política municipal.

El 2019 va ser escollida per primer cop regidora a l’Ajuntament de Mataró, on s’hi va estar 12 anys. Els últims 6 anys, entre el 2005 i el 2011, va ser tinent d’alcalde d’Innovació i Promoció de la Ciutat. També va assumir responsabilitats en àmbits com joventut, igualtat i esports. Destaca durant aquest període el projecte del Tecnocampus, parc tecnològic i universitari adscrit a la Universitat Pompeu Fabra.

Un cop va acabar l’etapa de regidora, va formar part del projecte Globalleida, una agència publicoprivada de desenvolupament econòmic de la demarcació de Lleida. També va ser gerent de l’equip directiu de l’Ajuntament de Premià de Mar (Maresme).

A més de la militància socialista, Alícia Romero també va formar part d’entitats juvenils, com l’AJEC, la Joventut Socialista de Catalunya o el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.

Paper durant el 2017

Durant la tardor del 2017, Alícia Romero era portaveu adjunta del PSC al Parlament i va tenir un paper destacat en l’aplicació de l’article 155, assegurant que no el volien i abstenint-se de participar de la comissió al Senat. No obstant això, van acabar votant-hi a favor al ple el 27 d’octubre, amb l’excepció de l’expresident José Montilla, que no va participar de la votació.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 187 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't