Com els estudiants que saben que amb poc ja aprovaran i deixen el repàs per a darrera hora, els grups que formen part de l’Ajuntament de Ripoll han dilatat la configuració del futur consistori fins a l’últim dia.
Durant tres setmanes les converses han portat la complicada fragmentació que va sorgir de les urnes cap a un camí que s’ha enverinat durant la setmana. El nom de la futura alcaldessa està encara en l’aire a poc més de vint-i-quatre hores de la presa de possessió.
La presentació dimarts passat del bloc d’esquerres format per ERC, PSC i Alternativa per Ripoll-CUP, que espera dirigir l’Ajuntament amb set regidors, va ser el detonant d’una situació que ha posat en risc la governabilitat del municipi.
Mig país ha estat pendent d’un serial encara per tancar, on Junts ha passat de tenir el paper de secundari a reclamar-ne un de protagonista. Va ser la reacció a la roda de premsa on la unió dels partits d’esquerres proposava Chantal Pérez com a alcaldessa, el socialista Enric Pérez de primer tinent d’alcalde i la segona per a l’alternatiu Dani Vilaseca.
La candidata de Junts, Manoli Vega, va sentir-se “menystinguda” per haver anunciat el pacte sense haver-la consultat per garantir-ne el suport durant el ple extraordinari de constitució de la nova corporació municipal.
En realitat Junts no s’havia presentat a la reunió de dilluns on estaven convocats, perquè el secretari general de la formació, Jordi Turull, va pujar a Ripoll per apagar l’incendi que els dirigents nacionals de la formació postconvergent havien encès durant el cap de setmana amb declaracions i contradeclaracions, dient quin paper havia de tenir el partit a Ripoll.
Per una banda, Laura Borràs afirmant que Junts havia de deixar governar Sílvia Orriols, la guanyadora de les eleccions municipals, i per una altra, la cúpula del partit desautoritzant-la i afirmant que calia donar suport al pacte d’esquerres.
En aquest foc creuat fratricida i la premsa generalista donant per fet que els tres regidors de la formació votarien a favor de Chantal Pérez, Manoli Vega va esclatar i va exigir que “la política local de Ripoll cal decidir-la a Ripoll”.
Per això va convocar els mitjans per postular-se ella mateixa com a candidata a l’alcaldia, tot i ser la gran derrotada a les urnes i disposar només de tres regidors, tot acusant la resta de partits d’afavorir el govern d’Aliança Catalana en cas de no donar suport a Junts en tant que segona llista més votada. Malgrat aquest ultimàtum, Vega deixava oberta una porta a la negociació, tot assenyalant que “això no va de cadires, va d’un pacte per governar Ripoll”.
En les reunions d’última hora segueix enrocada i demanant compartir l’alcaldia, malgrat haver dit davant els mitjans que no tenia necessitat de ser-ne.
El nou terratrèmol va ser causat dimecres al migdia pel canvi de posició per part d’una Manoli Vega que havia dit des de l’endemà de les eleccions que renunciava a l’alcaldia en no sentir-se’n legitimada, i que es quedaria a l’oposició donant suport a l’entrada d’un equip de govern “amb cara i ulls”.
La presència de la CUP no ha semblat prou seriosa a Junts, que ha situat una línia vermella per evitar que Alternativa per Ripoll formi part del nou equip de govern, en considerar-lo un partit extremista. Tampoc ha aixecat el veto a Joaquim Colomer, a qui Junts va fer fora fa tres mesos del seu càrrec de regidor de l’àrea de Serveis al Territori, Sostenibilitat i Empresa, tot i que no faria escarafalls al seu vot per fer-la alcaldessa o bé que cedís l’acta de regidor al seu segon a Independents per Ripoll, Miquel Moreno, a qui fins i tot li acceptaria d’entrar a l’equip de govern.
Durant dimecres i dijous s’han produït reunions dels tres grups del bloc d’esquerres, que no sembla tenir fissures en el plantejament inicial, i que manté la intenció de presentar Chantal Pérez com a alcaldable. També n’hi va haver d’ERC i PSC amb Junts, en una trobada on van prevaler els retrets.
En cas que no s’arribi a un acord immediat, la gran beneficiària serà Aliança Catalana, que tot i tenir majoria simple pot accedir a l’alcaldia. Sembla complicat que la CUP ho permeti, ni que sigui votant un acord que impliqui Junts com a mal menor.
Sílvia Orriols va reivindicar el seu dret a ser alcaldessa i a demostrar que des d’un municipi també es poden aplicar polítiques que donin un tomb a la situació que ella qualifica de “contracomunitats” en referència a la immigració. Orriols també va fer un pas més endavant, i va afirmar que AC es presentarà a les eleccions al govern de la Generalitat.
{{ comment.text }}