L’aprovació inicial del pressupost per al 2024 de Roda de Ter va prosperar aquest dimarts amb només els vots a favor de l’equip de govern, format per ERC, IPR i Sumem.
L’import del pressupost és d’uns 5,8 milions d’euros i si es té en compte els de les fundacions de l’Esquerda i Miquel Martí i Pol s’enfila a 6,6. Tal com remarcava l’alcalde, Toni Mas, el pressupost, que s’ha “construït en la diversitat i el treball en equip del govern” format per tres forces, és “seriós i responsable”. En aquest sentit, explicava que els números són realistes per un exercici en el qual sembla que els municipis no podran utilitzar el romanent.
Malgrat això, el pressupost “garanteix la prestació de serveis, les polítiques socials i que posen l’accent en la sostenibilitat i la millora dels equipaments”.
Al document hi ha partides per fer estudis tècnics de projectes com la millora de la mobilitat, la remodelació de la placeta infantil, l’actualització de la zona esportiva o la intervenció que s’haurà de fer al pont Vell.
També remarcava que es pot palpar l’esforç de les iniciatives anteriors, sobretot en la factura elèctrica gràcies a les plaques fotovoltaiques o la substitució de fanals. Posant la lupa a les inversions, que s’enfilen a uns 94.800 euros, hi destaquen millores a les escoles, al camp de futbol o pavellons o la consolidació del nou tram de la muralla de l’Esquerda. De fet, aquest darrer punt és la inversió més important i que tirarà endavant amb una aportació de la Diputació.
Sigui com sigui, Mas reiterava que el pressupost “és un punt de partida d’accions i projectes de futur”, és a dir, que es pot veure modificat al llarg d’aquest any.
Totes les formacions de l’oposició van votar-hi en contra. Esteve Franch, d’Ara Roda, el principal grup de l’oposició, remarcava que “el problema del pressupost és que no genera superàvit per poder fer inversions” i, per tant, “no hi ha diners per fer més coses”. En aquest sentit, titllava el pressupost de “just i negatiu”. “Si no vigilem amb les despeses, no arribarem”, deia el portaveu, remarcant que el govern “ha anat a quadrar el balanç”.
Des de Junts, Marta Rovira lamentava que el seu grup no ha pogut fer aportacions en l’elaboració del pressupost, que no es preveia cap partida per a la participació ciutadana i que s’haurien de rendibilitzar més les inversions fetes, com les plaques solars. “Són uns pressupostos continuistes i mancats de projectes pel poble”, argumentava la regidora. El regidor de Rodem!, Joan Moreno, va considerar que l’import del pressupost era “molt baix” i ho exemplificava amb altres municipis de la mateixa mida i la quantitat que s’hi destinava per habitant. En aquest sentit, remarcava que l’Ajuntament té poca capacitat de fer “actuacions significatives i millores”. També va trobar-hi a faltar una partida per fer una consulta sobre la problemàtica del trànsit per Roda o més diners pels capítols de cultura o igualtat. “L’actual equip de govern intentarà que Roda no vagi a pitjor, però s’obliden que ha d’anar a millor”, concloïa Moreno. A l’hora de votar el dictamen, hi va haver un empat tècnic. Els sis regidors de l’oposició van votar-hi en contra i al govern de set hi faltava la regidora d’Hisenda, Montse Garcia, per motius personals. El vot de qualitat de l’alcalde, doncs, va fer decantar la balança i l’aprovació va prosperar.
{{ comment.text }}