EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Sant Julià tindrà residència de gent gran a finals del 2025

El projecte que està pendent de rebre una subvenció dels Next Generation, costarà 5,2 milions

L’1 de març de 2017, la idea d’una residència a Sant Julià de Vilatorta va començar a caminar en una xerrada entre un grup de dones una tarda al casal dels avis. “Totes teníem un problema: no podíem tenir els pares a casa i els havíem de portar en residències a Tona, Roda o Vic. Cap es podia quedar al poble. Vam pensar que seria ideal tenir-ne una”, deia Andrea Molas, que va esdevenir una dels integrants del grup impulsor. Així ho va relatar al Saló Catalunya, ple de gom a gom, on es presentava l’avantprojecte, sis anys després de la idea.

Tal com explicava l’alcalde, Joan Carles Rodríguez, des que se’ls va presentar la iniciativa a l’Ajuntament s’ha “aterrat i treballat” un projecte que va “de baix a dalt”. El principal entrebanc, però, era el finançament, és a dir, els diners per construir-la i equipar-la. “No vèiem possible el desllorigador que ara hem trobat amb els fons Next Generation”, avançava.

El cost total s’enfila a 5.226.739,24 euros, dels quals uns 3,2 provindran d’aquests fons. Tot i això, Rodríguez apel·lava a la prudència ja que es tracta d’una resolució provisional (la definitiva es donarà a conèixer per l’abril). La resta de diners –gairebé dos milions–els assumiria l’Ajuntament, a través de fons propis i de préstecs amb la banca privada.

El secretari general del Drets Socials, Oriol Amorós, destacava que calia tenir “un punt de prudència”, però que “segur que el projecte anirà endavant”, tenint en compte que està “molt ben definit” i havia estat dels més ben valorats. Rebre aquesta subvenció també implica complir calendari. Per tant, “si no volem tenir problemes financers, el 31 de desembre de 2025 hi ha d’haver gent dormint a la residència”, concloïa Amorós.

Tal com detallava la regidora de Gent Gran, Cristina Suñén, la residència “amb dimensió humana” disposarà de 50 places i tindrà “un model del segle XXI” en el qual l’usuari estarà “al centre del sistema” i es tindrà “molt present la seva biografia o com vol envellir”. Per tot plegat, es repartiran en tres unitats de convivència, dues de les quals acolliran 17 usuaris i una, 16. “Cada unitat s’ha d’imaginar amb els espais que necessiten”, deia la regidora, detallant que hi haurà banys individuals, sala d’estar o menjador, per “si el net vol venir després de l’escola a veure l’avi en una d’aquestes sales”. Una de les coses “més interessants” serà la cuina i la bugaderia terapèutiques, uns espais que serviran perquè els usuaris se sentin útils i ocupats amb allò que han fet tota la vida. A la planta baixa, hi haurà els espais de suport, com el vestíbul, la recepció, la sala de fisioteràpia o la cuina central.

El grup impulsor de la residència tenia dues coses molt clares: que fos municipal i que s’ubiqués al costat del casal dels avis i el centre de dia. Per tant, a més de ser de titularitat municipal, està previst que es construeixi a l’actual pista poliesportiva, formant així una illa d’equipaments per a la gent gran i a tocar del centre del poble.

L’acte va acabar amb preguntes. La que va generar més dubtes va ser si hi hauria preferència per als veïns del poble. Rodríguez va apuntar que les places públiques funcionen per ordre, però es podria treballar en la creació de places municipals.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't