EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Una moció de censura a la cuina

L’oposició de Ripoll es reuneix periòdicament per calibrar com fer front a Sílvia Orriols

La moció de censura que plana sobre el cap de Sílvia Orriols des del mateix moment que va ser nomenada alcaldessa de Ripoll ha sonat amb més força que mai durant aquest últim mes. Ella mateixa ha donat veracitat als rumors que apunten una acceleració per retirar-la del càrrec, amb els seus comentaris a les xarxes socials. La pròrroga del pressupost municipal per a aquest 2024, que va haver d’assumir després de no trobar complicitats entre els regidors de l’oposició, ha evidenciat de nou que governar en minoria no li està resultant fàcil.

Dimarts al vespre membres dels cinc grups antagonistes a Orriols van tenir una reunió on no ha transcendit que evolucionés la possibilitat de tirar endavant la moció de censura. Les trobades entre els diferents actors d’aquesta nombrosa i fragmentada oposició han estat periòdiques d’ençà de la presa de possessió del juny, per contrastar com fer front a l’acció de govern. Els plens palesen com s’ha orquestrat una xarxa al voltant de l’alcaldessa i el seu grup, on a banda de la confrontació política que és habitual en qualsevol Ajuntament també hi han entrat alliçonaments, retrets i una manca de sintonia personal heretada del cordó sanitari que ja li van plantejar durant l’anterior mandat.

Les dificultats per trobar ponts d’entesa entre aquests mateixos grups també són evidents, com va quedar clar durant les tres setmanes prèvies al ple de constitució de l’Ajuntament, que va acabar afavorint l’accés a l’alcaldia d’Orriols.

La CUP ha manifestat amb vehemència la necessitat de treure-la de l’alcaldia. El bloc d’esquerres és qui menys afinitat ha mostrat amb Aliança Catalana en aquests gairebé vuit mesos de govern. Fins i tot quan Orriols ha tallat privilegis a actors de l’statu quo ripollès, s’han abstingut de verbalitzar cap mena de complicitat.

Durant les últimes setmanes l’ofensiva d’El Periódico ha revifat el foc de la polèmica, amb titulars sobre l’empadronament o el paper dels professionals de la sanitat pública a l’hora d’atendre immigrants. Govern català i europeu han demanat explicacions a l’Ajuntament de Ripoll, però ara per ara no s’han demostrat il·legalitats. Premsa internacional com The Guardian han dedicat espai a tractar la situació ripollesa. També s’hi ha afegit la premsa local, que després de patir una retallada en les aportacions que rebia, ja hi mostra obertament l’hostilitat cridant l’oposició a prendre mesures.

I encara per damunt de l’ombra de la moció, hi ha núvols encara més grossos. Entre ells, l’opció que Aliança Catalana concorri a les eleccions catalanes i l’impacte que pot tenir; la percepció que Orriols té bastants més adeptes ara que quan va guanyar les eleccions tant a Catalunya com a Ripoll, o la sensació que precisament quan ha aplicat polítiques assimilables a l’esquerra antisistema és quan més ulls de poll està trepitjant. I és aquí on membres de l’antic govern de Junts semblen més disposats que fa uns mesos a animar una moció, que, per ara, continua a la cuina, amb el gran dubte de si ja hi ha la gana feta, i fins a quin grau el menú que en resulti pot ser o no digestiu per als ripollesos.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't