El darrer mandat a Roda de Ter va ser convuls. Des d’una moció de censura fins a trencaments interns d’alguns dels partits. Això va desembocar en la presentació de sis candidatures a les municipals. Païts els resultats, també molt fragmentats, ERC, el més votat amb tres regidors, ha pactat amb Independents per al Progrés de Roda (IPR) i Sumem-CP, amb dues regidores cadascun. Ara Roda en té tres; Junts, dos, i Rodem!, un.
Toni Mas, d’ERC, que serà alcalde durant quatre anys, recordava que amb aquests resultats la sobirania de Roda va donar-los l’encàrrec de “generar sinergies positives entre diferents grups polítics per donar estabilitat a l’Ajuntament”. Mas veu aquesta pluralitat com “una oportunitat per a un canvi de la política municipal”. En aquest sentit, va fixar per objectiu “mirar el futur, construir noves dinàmiques que ajudin a sumar esforços i fer créixer el poble i buscar aliances a dins i fora del govern”.
Precisament, des d’IPR, Yolanda Tristancho, amb experiència de govern i a l’oposició, destacava que el poble “s’ha de portar des de les dues bandes”. “La política municipal no va de color, té per objectiu millorar la vida de la gent”, afegia l’altra sòcia de govern, Elisabet Contreras (Sumem), desitjant tenir “un mandat marcat per l’estabilitat i el bon govern”.
L’acord entre aquestes tres formacions, que encara s’ha d’acabar de polir amb les regidories i tinences d’alcaldia, es vol dibuixar a través d’un Pla d’Acció Municipal (PAM).
Albert Serra (Ara Roda) va erigir-se clarament com a cap de l’oposició amb un discurs dur contra el nou govern. Va titllar l’acord com “el pacte de la rancúnia” i que el nou govern no era una bona opció per Roda. També va lamentar la baixa participació que hi havia hagut al municipi i va etzibar que des del seu partit, que s’estrenava, se sentien “els clars guanyadors dels comicis”.
Des de Junts, amb Marta Pascuet al capdavant, van comprometre’s a fer “una oposició forta i competent”. També va lamentar que la proposta que inicialment havien presentat amb IPR per fer govern amb ERC no hagués prosperat. Amb la marxa del cap de llista, Albert Aguilar, els independents van despenjar-se’n.
Joan Moreno, únic regidor de Rodem!, va dir que ara per ara eren “uns simples espectadors” i que quedaven “a l’expectativa de com es configura la proposta i de quines idees i prioritats té el govern”.
Com és habitual en dies de constitució d’ajuntaments, la sala de plens es va omplir de gom a gom. Allò que trencava la tònica habitual, però, era a l’altra banda del públic, a les cadires dels representants polítics. Les dones són majoria a Roda per primera vegada a la història. En concret, són 9 dels 13 regidors. Un fet que es replica en el mateix equip de govern que estarà format per sis dones i un home, en aquest cas l’alcalde.
També és el primer cop que hi ha un pacte a tres bandes, però amb semblances del passat. Històricament, ERC i IPR han estat adversaris polítics, però havien governat junts. De fet, ho havien fet quan IPR penjava de les sigles dels socialistes.
{{ comment.text }}