La vigatana Mariona Coll, de 38 anys ha obtingut el premi L’Oréal – Unesco for Women in Science, juntament amb quatre científiques espanyoles més per la seva investigació al voltant de nous materials per millorar l’eficiència i el preu de les plaques solars per obtenir energia. Coll es va llicenciar i doctorar en Química i està treballant en aquest projecte a l’Institut de Ciència de Materials (ICMAB) amb un contracte Ramon y Cajal des de l’any 2014, un “contracte que s’acaba el 2019, però estic pendent de poder ser científic titular del centre la primavera que ve”, explica. El premi està dotat amb 15.000 euros, que Coll destinarà a la investigació.
Llicenciada i doctorada en Química, Coll va passar tres anys als Estats Units –a l’Oak Ridge National Laboratory, al National Institute of Standards and Technology i a la Universitat de Maryland– i després un temps al IFW-Dresden, de la Universitat d’Hamburg, a Alemanya.
El seu projecte és encara als inicis, diu, però “té molt potencial i ja hi ha empreses pendents dels resultats”. Combina la nanotecnologia amb mètodes químics de preparació punters i de baix cost per trobar materials estables amb components de baixa toxicitat que permetin “fabricar plaques solars més eficients”. Coll assegura que és el seu somni i que ho pot fer gràcies a l’equip que té. “Per exemple, hi ha un especialista que em diu si els àtoms amb els quals treballem són al lloc on els volem. Treballem amb química experimental”.
D’altra banda, Coll també forma part d’un grup de científiques que volen visualitzar la feina de les dones en aquest camp i el tecnològic i acostuma a anar als centres escolars per explicar com és aquesta feina.
{{ comment.text }}