El Jutjat d’Instrucció número 4 de Vic ha decretat presó provisional comunicada i sense fiança per a l’home de 29 anys detingut diumenge com a presumpte autor de la mort de la seva exparella, una jove de 25 anys, en un pis del carrer Enric Prat de la Riba, al barri del Remei. Segons informa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la causa està oberta provisionalment per homicidi i es considera l’agreujant de parentiu. La víctima i l’agressor continuaven compartint domicili i, tal com explicava EL 9 NOU de dilluns, també tenien un fill en comú. El crim s’hauria produït diumenge entre el matí i el migdia, quan ell mateix va donar l’avís. Al pis la policia no hi va trobar cap arma i, per tant, una de les hipòtesis amb què es treballa és que l’estrangulés.
La mort de la noia ha provocat una gran consternació a Osona. L’endemà dilluns la plaça Major de Vic va acollir dues concentracions en record seu i contra la violència masclista. L’alcaldessa, Anna Erra, va assegurar a la del matí que sempre “estarem en contra d’aquestes brutalitats i lluitarem perquè tothom, sobretot les noves generacions, entenguin i comparteixin el respecte per la vida de la dona”.
Al vespre, la protesta convocada per la Xarxa Feminista d’Osona i el Lluçanès va aplegar unes 250 persones, amb una nodrida representació de col·lectius llatinoamericans, i s’hi van veure pancartes i banderes de països com Cuba, el Brasil o l’Equador. Delicia Saavedra, presidenta de l’Asociación Latinos Osona, va demanar a les dones víctimes de violència de gènere que “no callin”, va llançar una crida a les administracions perquè endureixin les penes pels agressors i també va exigir que els cossos policials no posin en dubte el relat d’una víctima quan s’adreça a la comissaria.
Des de la Xarxa Feminista d’Osona i el Lluçanès recordaven que aquest any ja han mort 86 dones assassinades per homes a l’Estat espanyol, i reclamaven que les institucions no ho considerin només com una xifra. Carolina Font explicava, en aquest sentit, que “la violència física és l’últim pas d’un procés molt dur que s’ha de visibilitzar”, i que “tant a Osona com al Lluçanès hi ha col·lectius organitzats i mil serveis on poden acudir les víctimes”. La jove assassinada diumenge a Vic no havia interposat cap denúncia prèvia.
Més de 150 denúncies per violència de gènere a Osona
Els Mossos d’Esquadra han rebut 152 denúncies per violència de gènere a Osona entre el gener i el setembre d’aquest 2019, un 13,6% menys que durant el mateix període de l’any passat. Eva Álvarez, cap de l’Oficina de Denúncies i del Grup d’Atenció a la Víctima a la comarca, també detalla que hi ha 178 ordres d’allunyament en actiu i que els Mossos fan seguiment de 337 dones ja sigui amb trucades telefòniques, visites regulars o altres mesures concretes en funció de cada situació i nivell de perill. Segons la seva experiència, cada vegada hi ha menys por a l’hora de denunciar. Álvarez també destaca que és vital treballar en xarxa amb el Vicdones-SIAD Osona i els serveis socials de diferents administracions. La Generalitat té sempre actiu el servei d’atenció permanent al telèfon 900 90 01 20.
{{ comment.text }}