L’Agència de Desenvolupament del Ripollès (ADR) ha publicat la seva memòria de 2020, prenent la temperatura de l’activitat en un any sota l’estigma de la Covid. En aquest escenari hi destaca l’augment que en l’últim quinquenni ha tingut la marca Producte del Ripollès, durant el qual ha triplicat la presència comercial. Actualment compta amb 156 punts de venda, dels quals 38 són a fora de la comarca. El nombre de punts de degustació és molt similar, tot i que en aquest cas només 15 són lluny del Ripollès. Els associats a Producte del Ripollès són actualment 64, set més que el 2015. Més de la meitat pertanyen al Baix Ripollès, 17 a la Vall de Camprodon i 11 a la de Ribes. En l’àmbit agroalimentari l’Agència ha desenvolupat tres jornades sobre la creació i millora de producte, amb 59 participants, i ha organitzat 19 reunions que han mobilitzat 164 persones.
Malgrat la influència de la pandèmia en tots els àmbits, el virus va afectar sobretot en mesures formatives amb l’anul·lació de les pràctiques en operacions bàsiques de cuina i en un curs de funcionament de bars i restaurants. Precisament ha estat des de la restauració on s’han sol·licitat més vacants laborals, amb 26 places de cambrers i 18 d’auxiliars de cuina. Altres dels oficis més demanats han estat el de netejadors, amb 19 places, i d’administratius, amb 18. En total s’han introduït 123 persones al món laboral, majoritàriament gràcies al programa “Treball a les 7 comarques”. Els beneficiaris n’han estat un centenar d’habitants del Baix Ripollès, mentre que 17 ho eren de la Vall de Ribes i 6 de la de Camprodon. L’Agència ha gestionat 178 ofertes de treball durant l’any anterior.
Les mesures formatives han estat dirigides sobretot al sector de la construcció, els polímers, la neteja, la ventilació i el sacrifici animal. En l’àmbit d’empresa i emprenedoria, l’Agència va assessorar 127 emprenedors i va ajudar a crear 19 empreses, cinc de les quals de comerç a l’engròs i al detall, i quatre d’activitats artístiques, recreatives i d’entreteniment. Pel que fa a l’ocupació dels vivers, hi ha el 100% de les naus-viver de Pintors i Niubó amb activitat, així com dues terceres parts dels despatxos de les càpsules d’emprenedoria.
Les dades recollides per l’Agència apunten que en l’àmbit de l’energia s’han estalviat fins a 27.539 euros, dels quals 17.485 a causa de la Covid, i 10.053 en altres mesures, destacant sobretot els municipis de Campdevànol i Ripoll. I pel que fa al turisme, ha organitzat 47 accions promocionals, amb acompanyament de bloguers, agents de viatge i periodistes, i ha editat 16.622 unitats de material promocional. Les 12 taules sectorials i la creació d’una de multisectorial són les mesures més destacades en un pla de reactivació socioeconòmica on entre d’altres s’ha donat suport als serveis tècnics municipals en l’elaboració d’un estudi de viabilitat per la creació d’un habitatge cooperatiu en cessió d’ús a la Colònia Llaudet i en la tramitació de subvencions de projectes singulars a Ribes.
Un aparador d’ajudes a Ripoll
L’Ajuntament de Ripoll exposa en un aparador del centre de la vila tots els ajuts per a activitats econòmiques que ofereix. Un particular li ha cedit un espai, situat a la plaça Nova, i d’aquesta manera s’hi pot trobar informació dels ajuts per a empreses, així com informació sobre la campanya de locals tancats, una guia comercial i de serveis del municipi o sobre rehabilitació de pisos al barri Vell i lloguer d’habitatges. D’aquesta manera, l’àrea de Promoció Econòmica es fa més visible.
{{ comment.text }}