Prados i Camats deien que el fet de facturar 193.000 euros per un catàleg de masies i crear una empresa per gestionar les promocions de la Fundació d’Habitatge Públic, mentre dirigia la fundació i era a l’Ajuntament de Vic, eren reprobables.
Solà ha respost totes les preguntes, però no amb la claredat que esperava l’oposició. Ha assegurat que les factures del catàleg de masies es van fer així perquè és com se li va encarregar des de l’ACM. Els treballs van començar el 2004 i l’acord era facturar-los al final. El fet de fer 65 factures i no una va ser també a petició de l’entitat municipalista.
De l’empresa Promocu, per gestionar els pisos, l’actual secretari general de Cultura ha dit que es va crear per agilitzar els tràmits de gestió. Durant les tres hores de compareixença Solà ha dit també que a l’Ajuntament de Vic estaven al corrent de la seva activitat a la Fundació d’Habitatge Públic entre d’altres coses perquè el regidor d’habitatge, Jacint Raurell, li va demanar feina perquè el seu despatx no tenia prou feina.
Ha afegit també que l’exposició sobre Sert que es fa a París o la remodelació de la catedral són fruit del pla de cultura que es va encarregar mentre era regidor i que si l’actual govern no l’accepta és possiblement perquè aposta perquè Vic sigui una ciutat castellera.
Crònica de Violeta Gumà per a l’ACN
Solà nega haver-se enriquit a través dels càrrecs públics i defensa que no ha estat “art i part”
L’oposició en ple lamenta la “poca claredat” en les explicacions, PSC i ICV-EUiA li demanen la dimissió i el PP que ho investiguin l’Oficina Antifrau o la Sindicatura de Comptes
GUMÀ, VIOLETA – ACN ·
Barcelona (ACN).- El secretari general de Cultura, Xavier Solà, ha defensat que no s’ha enriquit a través dels càrrecs públics i que no ha estat “art i part” en la seva activitat a l’ACM. Solà ha afirmat que va elaborar el catàleg de masies perquè calia unificar els criteris del país i que per emetre les factures havia comprat una empresa perquè “no arribava a temps a constituir-la”, un procediment “que no és ni il·legal ni immoral”. Ha explicat que inicialment va emetre una factura per l’import del projecte -193.000 euros- però que l’ACM li va demanar que en fes 65. L’oposició ha lamentat la “poca claredat”, PSC i ICV-EUiA li demanen la dimissió i el PP sol·licita que ho investigui l’Oficina Antifrau o la Sindicatura.
En una compareixença al Parlament tutelada per bona part del departament de Cultura -el conseller Mascarell escoltava les explicacions del segon de la seva conselleria des de primera fila i Fèlix Riera i Vicenç Villatoro entre d’altres ho feien des dels seients posteriors-, Xavier Solà s’ha defensat de les acusacions que apuntaven que hauria cobrat diners a través d’una empresa que compartia amb Josep Maria Matas per una gestió d’uns pisos de protecció oficial a Vic promoguts per una fundació privada de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), on tots dos ocupaven càrrecs de responsabilitat.
En paral·lel, també ha donat explicacions sobre l’elaboració del catàleg de masies que va fer per l’ACM mentre hi va estar vinculat com a cap dels serveis jurídics -entre el 2000 i el 2007- i que va cobrar el 2009 a través de 65 factures inferiors als 3.000 euros per un valor total de 193.000 euros, IVA inclòs. Solà ha defensat que, inicialment, va emetre una única factura per l’import total del projecte però que l’entitat municipalista li va demanar que ho fes en 65. El número dos del departament va emetre les factures dos anys després que deixés el càrrec que ocupava a l’ACM.
Així mateix, ha reconegut que per fer-ho va comprar una societat perquè havia de facturar-ho abans de finals del 2009 i no tenia temps de constituir una societat. “Comprar una empresa és il·legal? No. És immoral? No”, ha reblat, i ha insistit que es va inscriure al registre i que va canviar-ne l’objecte social.
Així mateix, diverses informacions publicades pel diari ‘El País’ i que han reproduït els diputats del Parlament informen que amb aquests beneficis Solà s’hauria comprat un pis a Cadaqués per un valor de 180.000 euros que no s’hauria inscrit. “No m’ha vagat però ho he pagat amb xecs i es pot comprovar”, ha insistit. “Amb els diners que guanyo treballant puc fer el que em sembli, diria”, ha afegit Solà.
“Un menú barrejat és difícilment digerible”
Durant la seva primera compareixença, el secretari general de Cultura ha llistat els càrrecs que ha ocupat en les diverses administracions i ha desgranat detalls de la seva vida personal, arribant a explicar que en l’època d’estudiant va anar a viure amb una tieta monja a Cornellà i que va ser fundador d’una coral. Quan ha estat acusat pels grups de l’oposició de “falta de concreció” i de desenvolupar tasques incompatibles i èticament reprovables, Solà ha afirmant que si et serveixen un menú del dia “tot barrejat” és “difícilment digerible i et pot arribar a fer fàstic”.
“El problema no el tinc jo, massa sovint el té la política i tots plegats hem de fer aquesta reflexió. Estem fent un mal a la dignificació de les nostres professions”, ha insistit. Al seu entendre, s’ha volgut “destruir una persona, el seu prestigi personal i la seva feina”.
{{ comment.text }}