El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, demanarà al Parlament que convoqui un ple per analitzar els efectes de l’article 155 i actuar en conseqüència. Ho ha dit aquest vespre en una compareixença al Palau de la Generalitat en resposta a l’anunci, aquest matí, per part del president del govern central, Mariano Rajoy, dels detalls de l’aplicació de l’article 155: destituir Puigdemont i tot el seu govern, buidar de competències el Parlament i convocar eleccions en un termini de mig any. Puigdemont ha dit que era un cop de porta, amb el suport del PSOE i C’s, a la petició de diàleg i ha demanat la convocatòria del ple del Parlament, “on els representants de la sobirania ciutadana, els escollits pels vots dels ciutadans, debatem i decidim sobre l’intent de liquidar l’autogovern i democràcia i actuem en conseqüència”.
Aquest ple possiblement es farà divendres. La frase actuem en conseqüència remet, sense dir-ho explícitament, a l’aixecament de la suspensió de la declaració d’independència que va fer el 10-0. “Les institucions catalanes i el poble de Catalunya no podem acceptar aquest atac. La humiliació que pretén el Govern espanyol fent-se tutor de tota la vida pública catalana, des del Govern fins als mitjans de comunicació públics, és incompatible amb una actitud democràtica i se situa fora de l’estat de dret. Perquè imposar una forma de govern no escollida pels ciutadans i sense una majoria parlamentària que l’avali és incompatible amb l’estat de dret”.
Aquesta era la resposta de Puigdemont a la compareixença de Rajoy, posterior al consell de ministres extraordinari d’aquest matí. Rajoy, amb l’argument de retornar a la legalitat, ha explicat els detalls de l’aplicació de l’article 155 que, ara, es remetrà al Senat. L’aprovació està prevista per divendres. Rajoy ha explicat que no hauria volgut arribar a aquest punt i ha agraït, explícitament, el suport del PSOE i C’s.
SIS AUTOCARS DES DE VIC
Aquest migdia han marxat de Vic sis autocars cap a la manifestació de Barcelona per demanar la llibertat dels presidents d’Òmnium Cultural i l’ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, empresonats des de dilluns al vespre a Soto del Real per ordre de la jutge de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela. Aquesta decisió ja va provocar, dimarts, una protesta a la plaça Major de Vic amb una concentració amb espelmes per demanar-ne la llibertat. Aquest dissabte, però, la manifestació a Barcelona serà mutitudinària.
L’anunci aquest migdia per part del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de l’activació de l’article 155 per suspendre l’autonomia de Catalunya va convertir la manifestació en un símbol de protesta. Rajoy ha avançat que transmetrà al Senat, l’organisme competent per aprovar-ho, la destitució del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i de tot el seu gabinet. En forma part, com a conseller de Justícia, el gurbetà Carles Mundó. Puigdemont, tot i que inicialment no ho tenia previst, també va assistir a la manifestació.
A banda dels autocars que van marxar de Vic, a la manifestació hi van assistir, també, veïns d’altres municipis d’Osona, el Ripollès i el Moianès. A banda dels que s’hi van desplaçar amb autocars, també n’hi va haver que ho van fer amb cotxes particulars o amb tren.
La manifestació va tornar a ser multitudinària. Es van llegir uns textos que, des de la presó, van fer arribar Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, presidents de l’ANC i d’Omnium, empresonats des de dilluns per ordre de l’Audiència Nacional. Després, van intervenir Marcel Mauri, d’Òmnium, i Agustí Alcoberro, de l’ANC. L’actriu Lloll Bertran va llegir un manifest exigint la llibertat per a Sànchez i Cuixart. I va censurar, també, l’aplicació de l’article 155. L’acte va acabar amb l’actuació de Maria del Mar Bonet, que va cantar ‘Què volen aquesta gent?’. Al final, es va cantar els Segadors.
{{ comment.text }}