El pols entre propietaris de finques englobades al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser i la seva junta rectora ha acabat en taules. Un conveni que han signat l’administració representada per la junta i l’Associació de Propietaris de Finques Rústiques de la Vall de Camprodon ha estat el punt de trobada per tal de regular-hi l’activitat. El manteniment i la promoció de les activitats agràries s’hi ha establert com un dels eixos bàsics d’actuació, fins al punt que els materials divulgatius del parc incorporaran la imatge positiva de l’activitat agrària, ramadera i forestal, i se n’organitzaran jornades tècniques per tal de millorar la gestió a les finques privades.
L’acord es va escenificar dimecres a la tarda a la seu del Consell Comarcal del Ripollès, en un acte on van participar el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat, Ferran Miralles, i el president dels propietaris camprodonins, Josep Maria Pujol-Galceran, que va parlar també en nom dels seus homòlegs ribetans. Entre els punts que s’inclouen en aquest acord hi ha el de realitzar una diagnosi de l’afluència de visitants al parc, amb auditories cada cinc
Es limitarà el trànsit aliè a l’activitat agrària i es posarà ordre a les proves esportives anys. La intenció és limitar la circulació de trànsit rodat aliè a l’activitat agrària i les finques privades, així com posar ordre a les proves esportives que s’hi realitzen. Miralles va explicar que actualment Catalunya acull mil proves esportives anuals, just la meitat de les que s’organitzen a l’Estat. Ara l’objectiu és que a l’hora d’autoritzar-ne a l’interior del parc hi hagi consens amb els propietaris, per tal de no entorpir les seves respectives activitats. En tant que algunes proves “reporten beneficis als seus organitzadors”, Miralles pretén que l’impacte en el territori protegit ha de ser el menor possible.
Josep Maria Pujol-Galceran va reiterar les discrepàncies que els propietaris han tingut amb les formes utilitzades pels predecessors de Miralles a l’hora d’encarar D’ençà que es va aprovar el Parc Natural hi ha hagut tensió. Ara ha minvat un procés participatiu que va qualificar paradoxalment de “poc participatiu”. El document original que van presentar els propietaris s’ha aprimat, però Pujol-Galceran diu estar satisfet amb el que finalment s’ha consensuat, i on s’ha fet valer una forma de fer ancestral “que ha afavorit que avui hi hagi encara alguna cosa a preservar”.
D’ençà de la declaració del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser, el setembre de l’any 2015, que les tensions entre propietaris i administració ha estat una constant que en els darrers mesos ha minvat. El procés de creació del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser va arrencar l’any 2001, però els entrebancs s’han perllongat durant més d’una dècada i mitja fins a la signatura d’aquest protocol.
Punt de consens al Parc del Ter i el Freser
Govern i propietaris es posen d’acord
Notícies relacionades
{{ comment.text }}