Com totes les comarques catalanes, Osona va canviant i es va adaptant als nous temps. Per la seva situació, a un salt de Barcelona, la sensació és que cada vegada és més propera a l’àrea metropolitana, però també que els municipis adopten cada dia un paper més important, sobretot si comparteixen serveis. De tot plegat, de com és la comarca i de quin reptes haurà de superar, n’han fet un debat experts d’àmbits diversos.
La idea de Vic com a capital, pel seu mercat dels dissabtes o per ser centre administratiu de molts serveis, no és tan viva com fa cinquanta anys. Aquesta és una de les reflexions de la jornada “Osona: el territori”, a través de la qual diversos experts han investigat com és la nostra comarca avui en dia. La conclusió principal és que es tracta d’un territori on cada vegada hi ha més tirada cap a l’àrea metropolitana de Barcelona -també cap a ciutats com Girona o Manresa- i on els municipis han de col·laborar els uns amb els altres.
Aquest nou concepte de comarca, diu Nel·lo, exigeix un millor govern del territori. I també planteja com a repte el fet que a Osona hi ha zones i poblacions molt especialitzades.
L’anàlisi de la comarca l’han fet experts des d’àmbits diversos, com la cultura, els moviments migratoris o l’economia. Pel que fa a mobilitat, la premissa bàsica és que cal arreglar la C-17 i millorar la línia de tren.
En termes de població, una de les dades a tenir en compte és que a Osona hi ha moltes persones que neixen en un municipi però opten per viure en un altre. Segons la geògrafa Assumpta Vila, un 50% de la població ha variat la residència internament, per dins de la comarca.
{{ comment.text }}