Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Ràdio Carrera fa 75 anys

Joan Carrera Hom, un mecànic de Manlleu, posava l’embrió el 1946 del Grup Carrera, que avui és un grup de distribució d’electrodomèstics de referència a l’Estat espanyol

El 15 de desembre de 1960 es van casar el rei Balduí de Bèlgica amb l’aristòcrata espanyola (i futura reina) Fabiola de Mora. Aquell dia nevava a Osona però això no va privar a molts veïns de Manlleu sortir al carrer per poder seguir aquell fet històric per televisió “en blanc i negre”. A moltes cases encara no hi havia l’aparell i la solució va ser concentrar-se davant l’aparador de Ràdio Carrera, ja aleshores la principal botiga d’electrodomèstics de la ciutat, tal com recorden Josefina i Maite Carrera i la seva cunyada M. Carme Burgaya. Aleshores, ja treballaven a l’establiment que havia obert Joan Carrera Hom, pare de les dues primeres, a la cantonada entre els carrers Fedanci i Enric Delaris de Manlleu.

És una de les moltes anècdotes que recorden la M. Carme, la Josefina i la Maite, que conjuntament amb un tercer germà, Joan (marit de la M. Carme), i el marit de la Josefina, Marià Sala, encarnaven la segona generació d’una empresa que avui compta amb una cinquantena de botigues físiques, deu de les quals pròpies i la resta associades al seu grup de distribució, amb un sofisticat sistema de venda en línia. Dona feina a 72 treballadors i l’any passat va facturar 42 milions d’euros.

Ràdio Carrera sempre ha estat una empresa familiar i pionera en molts aspectes. Les seves filles defineixen el fundador, Joan Carrera Hom, com “un home traçut”. Era mecànic i projectista i estava casat amb Carme Godayol. “Havia fet l’aprenentatge a Can Serra i es va posar a fer reparacions, anant amunt i avall sempre amb moto”. Carrera també va fundar Ràdio Manlleu i en va fer la primera emissora, que començava a funcionar l’any 1951. Aleshores ja feia sis anys que havia signat el contracte de lloguer de la primera botiga, al carrer Sant Domènec. De seguida, però, la va traslladar a la històrica cantonada del carrer Fedanci.

Va ser en aquesta botiga on van desembarcar els primers electrodomèstics a Manlleu, l’any 1952, i on els fills van haver d’agafar les regnes del negoci de molt joves, quan Carrera va morir el 1964, amb 49 anys.

Joan Carrera Hom, envoltat dels primers electrodomèstics

Els electrodomèstics evolucionaven. Van arribar les primeres rentadores automàtiques i els televisors en color. I també avançava el negoci quan el 1979 inauguraven “la gran botiga” del carrer Enric Delaris. Disposava d’una exposició de 800 metres quadrats, una cosa insòlita en aquell moment a tot Catalunya. A banda d’electrodomèstics prenien una especial rellevància les llistes de casament i els objectes de regal i decoració. Ràdio Carrera va fer forat. “Venia molta gent de fora, sobretot de Vic”, expliquen les dues germanes Carrera i la seva cunyada. I això els va empènyer a obrir la segona botiga, el 1987, al carrer Pla de Balenyà de Vic.

La travessa per aquests 75 anys no ha estat exempta d’entrebancs. Un any després d’obrir a Vic, morien en un accident de trànsit Joan Carrera i Marià Sala, que juntament amb les seves esposes duien el negoci. Aquest fet també va precipitar l’aterratge a l’empresa de la tercera generació: els tres fills de Marià Sala i Josefina Carrera. Jordi, Montse i Joan Sala, que ja començaven a ser habituals rere el taulell, es posaven al capdavant de la botiga de Vic, mentre que la mare i les tietes continuaven a Manlleu.

La família Carrera a l’establiment del carrer Enric Delaris

Aquesta tercera generació és la que avui està al capdavant del Grup Carrera. Mantenen la botiga del carrer Enric Delaris, amb accés ara també per la plaça Fra Bernadí. A Vic, tenen una botiga al centre, a la Rambla del Carme i una altra la carretera de Sant Hipòlit. El gran salt, però, arriba el 2004, quan creen la primera intranet i comença l’expansió cap al mercat majorista i el comerç digital. A banda de les botigues d’Osona en sumen set més de pròpies a Granollers, Blanes, Sant Sebastià (Guipúscoa), Vilanova i la Geltrú, Igualada, Palamós i Palafrugell, però compten amb 40 establiments més associats al Grup Carrera, la central de compres.

Tot es gestiona a partir de tres centres logístics, dos a Manlleu i un a Centelles. Al principal, de 6.000 metres quadrats, hi arriben a diari les comandes de la cinquantena d’establiments del grup. S’hi treballa les 24 hores del dia i a la nit és quan es preparen els enviaments que surten de bon matí cap al seu destí. La resposta és similar en la venda en línia, amb la qual garanteixen arribar a tot l’Estat espanyol en un màxim de 48 hores. Però no només alimenten les botigues del Grup Carrera, també distribueixen a les principals plataformes digitals i a altres distribuïdors. Treballen amb les principals marques del mercat. Al tercer magatzem, el de Centelles, de 5.000 metres quadrats, hi gestionen una altra de les línies de negoci del grup: la distribució per a tot Espanya de la marca coreana Hyundai.

Per molt que estiguem en l’època del comerç electrònic, Joan Sala, director general, s’afanya a recordar que en el sector dels electrodomèstics el 80% del producte encara es compra a la botiga. No en va han fet camí en l’àmbit digital però mai han oblidat l’origen. Sala mostra amb orgull “el hub” del grup, el mapa conceptual que presenta a les convencions anuals que fan amb totes les botigues associades. El client no està dibuixat al final de la cadena, és a dalt de tot. Té tot l’organigrama al seu servei per obtenir el producte que vol amb la resposta més ràpida possible.

Per al futur més immediat, el Grup Carrera està treballant en una nova plataforma digital que integri tots els processos d’una forma més eficient. També tenen previst obrir una botiga de 1.700 metres quadrats al centre comercial Epizen, que, amb una estructura de vuit plantes, s’inaugurarà durant els propers mesos a l’espai que ocupava l’antic Punt de Trobada d’Andorra.

Al Grup Carrera del 2021, els tres germans Sala ja compten amb el suport de la quarta generació, amb un fill de cadascun d’ells a l’empresa: Núria Sala i Anna Surribas al departament de màrqueting i Marc Sala a logística continuen el llegat del negoci familiar. Això no treu, però, que per a càrrecs de responsabilitat o liderar projectes comptin també amb directius i un gran equip de professionals de fora de la nissaga que contribueixen a continuar escrivint una història d’èxit. La que va començar fa 75 anys un home traçut que es movia amb moto. Avui el motor continua girant.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 200 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't