EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Rehabilitació energètica del Grup Primer de Maig: estalviar energia, guanyar en benestar

L’Ajuntament de Granollers fa una aposta clara en matèria de rehabilitació energètica d’aquest conjunt d’habitatges construït entre la dècada dels 50 i 60

El Grup Primer de Maig de Granollers, ubicat a la riba esquerra del riu Congost, a l’actual barri Sota Camí del Ral, és un dels primers nuclis d’habitatges construïts a la perifèria de la ciutat en la dècada dels 50 i 60, fruit del creixement del municipi per l’arribada de gent d’arreu, la gran majoria atretes per la indústria. Es van edificar en dues fases, els anys 1957 i 1961, per l’Obra Sindical del Hogar.

Se’ls coneix, encara, popularment com “les cases barates” o “vivendes sindicals”. Eren habitatges econòmics i senzills que amb el pas dels anys van anar veient una gran transformació, tant dels habitatges com del seu entorn: la urbanització dels carrers, places i jardins, l’obertura de botigues de barri, l’arranjament de façanes, la renovació del clavegueram, el mobiliari urbà. Avui forma part del barri Sota el Camí Ral, molt pròxim al centre històric i amb una activitat social, cultural i comercial molt dinàmica, amb un arrelat sentiment de pertinença a la ciutat.

Edificis eficients i sostenibles

Ara, amb la situació de crisi energètica, amb l’elevat increment de preus dels subministraments, l’Ajuntament fa una aposta clara en matèria de rehabilitació energètica d’aquest conjunt d’habitatges. L’objectiu: aconseguir un major benestar a les llars i reduir la factura de llum i gas entre un 30% i un 45% respecte als costos actuals. Energies més eficients i més sostenibles per estalviar econòmicament en emissions i guanyant en salut.

En aquest sentit, es planteja acompanyar veïns i veïnes en tot el procés per rehabilitar fins a una quarta part dels habitatges. Un projecte que el consistori ha estimat per un valor de 3.618.550 euros i que consisteix a renovar cobertes, col·locar plaques solars, implantació d’aerotèrmia per produir aigua calenta sanitària i climatització, canviar finestres…

Ajuts europeus Next Generation

El barri podrà arribar a l’eficiència energètica proposada amb l’ajuda dels fons europeus Next Generation, que han estat preassignats a l’Ajuntament de Granollers per un total d’1.638.590,02 euros, que cobreixen el 40% dels costos de la intervenció. Per tal de reduir al màxim els costos dels veïns i veïnes, l’Ajuntament aportarà addicionalment una subvenció amb la qual es podria arribar a suportar fins al 70% de les obres o fins al 100% si es troben en situació de vulnerabilitat.

L’Oficina Municipal Granollers Rehabilitació Energètica està acompanyant el veïnat de Primer de Maig en els processos de reforma que s’iniciïn, a més d’assessorar a l’hora de tramitar els ajuts. Per assolir la fita de rehabilitar el màxim possible d’habitatges d’aquest conjunt d’habitatges, l’Ajuntament ha anat fent reunions amb les diferents comunitats de veïns del barri.

L’Ajuntament va presentar la candidatura del Grup Primer de Maig als fons Next Generation després de realitzar un estudi diagnòstic del barri i d’avaluar les propostes de regeneració residencial del treball de col·laboració intercol·legial portat a terme pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Col·legi d’Aparelladors Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona i el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Les conclusions van permetre declarar el Grup Primer de Maig com a Entorn Residencial de Rehabilitació Programada (ERRP) i optar a un fons que transferirà el Ministeri de Transports, Mobilitat i Gestió Urbana per atendre la sol·licitud de l’Ajuntament de Granollers, sent aquest un dels 42 projectes que s’han aprovat a tot Catalunya per fer actuacions en ERRP.

La rehabilitació d’edificis del Grup Primer de Maig es completarà amb una millora en la urbanització de dues de les seves places interiors, els jardins de Conrad Saló i la placeta de la Font, per part de l’Ajuntament de Granollers.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't