Els bars i restaurants de Vic i Manlleu han hagut d’adaptar-se a les mesures extraordinàries per intentar frenar l’expansió del coronavirus. Tal com va aprovar la Generalitat, que també ha limitat les activitats culturals al 70% de l’aforament o les religioses i esportives al 50%, des de dijous les cafeteries i establiments de restauració de totes dues ciutats tenen restringida la capacitat a la meitat tant a dins com a fora, a les terrasses, i no està permès que els clients s’asseguin a la barra.
Aquestes restriccions, sobretot la darrera, han suposat una nova estocada per a un sector ja molt tocat a causa de la pandèmia i el confinament, fins al punt que bars petits on la barra és imprescindible han decidit abaixar la persiana. Ho explica en primera persona Víctor Rey, un dels dos socis del frankfurt Argenters de Vic, que assegura que no els surt a compte obrir preparant exclusivament menjar per emportar: “Nosaltres ens dediquem als entrepans i, per anar bé, necessitem que al local hi hagi molta rotació. Després del confinament vam comprar una moto i ens vam esforçar a garantir un bon servei a domicili, però aquesta vegada hem optat per tancar i esperar a veure què passa a partir de dijous de la setmana que ve”, el moment en què les mesures extraordinàries a Vic i Manlleu quedaran desactivades si la Generalitat no les vol prorrogar.
El cas del frankfurt Argenters és similar al del Javs de Manlleu, on la barra comparteix protagonisme amb els entrepans, les hamburgueses o les patates rosses, tot i que aquí sí que les comandes per emportar estan plenament instaurades. “El que passa és que el menjar per emportar acostuma a concentrar-se només els vespres de dijous a diumenge”, explica Joan Ferrer, “nosaltres hem tancat la barra, tal com diu la normativa, però per no deixar sense servei els clients que venen cada dia a esmorzar i dinar hem posat tres barrils a dins del local a mode de taules”. A cadascun hi caben poques persones i, com que estan perfectament separats entre ells, el Javs ha trobat la manera de no renunciar a menjar i beure a l’interior d’un local on en 47 anys mai s’havien muntat taules a dins.
Que la possibilitat d’asseure’s a la barra hagi quedat en standby com a mínim durant dues setmanes a Vic i Manlleu és també el gran canvi que destaquen des de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme del Moianès i Osona. I és que segons el gerent, Antoni Dinarès, “el límit d’aforament no suposa un canvi dràstic perquè, fins ara, amb la limitació de distància entre taules i de no superar els grups de sis persones, a efectes pràctics ja havia caigut el nombre de clients que es podia atendre”. L’afirmació la corrobora Ferran Cirera des de la Tortuga de Vic, que explica que “ara per ara no hem notat grans canvis més enllà de convidar els clients habituals de la barra a asseure’s en una taula. A més a més, nosaltres tenim la part bona que treballem molt a la terrassa, perquè sí que està clar que la gent prefereix quedar-se a fora”.
D’entrada les restriccions s’haurien d’allargar només quinze dies –aquest diumenge el risc de rebrot a Osona continuava a 485 punts, molt alt però no augmentant– i després tornar a permetre als restauradors treballar amb certa calma dins la nova normalitat de veure arrufades de nas quan s’explica als clients que són més de sis que s’han de dividir en taules diferents. “En aquesta situació, alguns associats es troben que els demanen la comanda per emportar i se la mengen junts a casa d’algú”, comenta Dinarès, “això fa que els bars i restaurants s’acabin de desmoralitzar i pensin que són els grans perjudicats per una normativa que no tothom acaba complint”. També Rey lamenta que al sector no tothom és igual de pulcre: “Ens sap molt greu que nosaltres estiguem tancats i llavors vegem imatges de gent amuntegada a les terrasses sense que passi res”.
Les noves restriccions també marquen que l’horari dels bars i restaurants de Vic i Manlleu no es pot allargar a més de la 1 de la matinada, mentre que els locals d’oci nocturn continuen tancats. Tot i això, la Generalitat i el sector haurien arribar a un preacord per obrir les discoteques i sales de festa amb la gent asseguda. Si és possible o no, i en quines condicions, s’acabarà de discutir en una reunió prevista per aquest dimarts. La patronal de l’oci nocturn hi portarà la petició de tenir activitat de bar fins a les 5 de la matinada els divendres, dissabtes i vigílies de festiu per posar fi a l’hemorràgia de pèrdues econòmiques i la falta d’ingressos per pagar lloguers o impostos.
{{ comment.text }}