De lluny sembla una boca de metro, però malgrat que la via de l’R3 hi passa a prop no té aquesta funció. És la font d’en Cristu de Vila-seca el que hi ha al final de les escales i que des de fa unes setmanes ha recuperat l’essència. L’artista Josep Ayats ha estat l’impulsor de la recuperació i ajudat per Juan Casado i després per altres veïns i persones vinculades a la colònia des de fa anys. La idea de redescobrir la font, explica Ayats, va sorgir després que proposessin al nou mossèn de fer misses un cop al mes a Vila-seca. Això volia dir que després de molts anys “tornaríem a tenir el Santíssim”, el pa beneït. “Vam dir que era el mateix nom de la font” i al cap de res van començar a arreglar-la, fa uns tres mesos. El nom de la font, apuntaven els veïns aquest dimarts a la tarda, ve del viacrucis que es feia antigament en què portaven el Sant Crist i una de les parades més llargues la feien a la font, on també hi cantaven.
Tots recorden haver-hi passat estones o veure com les dones que treballaven a la fàbrica hi esmorzaven o la gent hi anava a buscar aigua i “es feia una corrua de càntirs”. Alguns com el mateix Ayats tenien vinculació a Vila-seca tot i ser de Torelló i l’han mantingut. Havien viscut a la zona d’Espadamala, “abans que es fes el barri de Montserrat”, i els quedava més a prop la colònia per anar a l’escola i fer vida social. Recorden saltar des de dalt de les escales de la font perquè al final s’hi acumulaven fulles.
I amb el pas del temps de fulles, sorra i porqueria se n’hi ha acumulat molta i les arrels dels plataners també havien començat a ocupar les escales. Ayats i Casado van començar a retirar la brossa i “hi va sortir de tot”. Després la resta de gent “s’hi va abocar”. De mica en mica l’han anat restaurant, han canalitzat l’aigua, hi han posat una aixeta i han canviat el cartell amb un dibuix plasmat en ceràmica del mateix Ayats que en substitueix un d’anterior que estava trencat i que també havia fet ell fa dècades. Amb el suport de l’Ajuntament de Sant Vicenç han fet la part d’obra, com refer el mur superior i també posar una barana de fusta per evitar caigudes. També hi han instal·lat una làmpara que sorprenia els veïns aquest dimarts, ja que no l’havien vist. Ara, com diu un cartell, queda pendent d’analitzar l’aigua per veure si és potable o no. L’espai, a l’entrada de la colònia, s’ha recuperat i en volen fer una inauguració oficial la propera festa major.
{{ comment.text }}