El document més antic que conserva l’arxiu municipal de Sant Julià de Vilatorta és un registre del cadastre redactat el 1738, fa 282 anys. Ara, la Diputació de Barcelona i l’ajuntament l’han restaurat, ja que es trobava en “un estat de conservació força deficient a causa de la seva manipulació al llarg dels segles”. El procés ha consistit en diverses neteges en sec amb aspiradors i esponges específiques, un aplanat del suport, un relligat i, entre d’altres, la confecció d’una funda creada expressament per guardar i protegir aquest document. La restauració l’ha portat a terme Toni Esparó.
El cadastre és el registre estadístic de les finques urbanes i rústiques que hi ha en un municipi, la base que fa servir l’Estat a l’hora de determinar la mesura dels impostos.
Tal com s’explica en una nota difosa per la Comunitat d’Arxius Municipals, aquesta restauració –amb un cost de 1.064,80 euros finançats a mitges per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Julià– s’emmarca en un programa que coordina l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’ens provincial. L’objectiu és preservar “aquella documentació municipal de conservació permanent de manera que se’n pugui assegurar l’accessibilitat i difusió, tant per garantir la seva consulta interna com per a la recerca històrica dels usuaris externs”.
L’Arxiu Municipal de Sant Julià de Vilatorta forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des de l’any 2004.
{{ comment.text }}