El Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) d’aquest divendres aprovarà un seguit de mesures conjuntes entre Mossos d’Esquadra, Agents Rurals i personal del parc natural que permetrà regular l’accés de vehicles a l’espai protegit del Montseny fins que sigui necessari. La decisió, que es va anunciar aquest dijous a través d’una roda de premsa conjunta entre els màxims responsables de la Diputació de Barcelona –Núria Marín (PSC)–, i la de Girona –Miquel Noguer (JxCat)–, vol donar resposta a la demanda dels 18 municipis del Montseny per controlar l’afluència de persones al medi natural i evitar problemes de mobilitat i incivisme a les carreteres de l’entorn, tal com ha succeït en les últimes setmanes.
La restricció al parc natural vindrà marcada pel nombre de vehicles que hi vulguin accedir i les places d’aparcament regulat disponibles. Quan els aparcaments d’una zona quedin plens, s’avisarà al punt de control i es restringirà l’entrada. Segons va explicar el diputat responsable d’espais naturals, en tot el Parc Natural del Montseny hi ha 1.045 places d’aparcament, a les quals cal sumar-hi les 551 que ofereixen els municipis que es troben dins del perímetre de la zona protegida. En el cas d’Osona, un dels punts més conflictius les darreres setmanes ha sigut l’aparcament de Collformic. En aquest emplaçament la restricció la marcaran les 95 places que a dia d’avui hi ha delimitades. Òbviament, l’accés no es restringirà als veïns que certifiquin que resideixen en algun lloc del parc natural. A Osona es col·locaran dos punts de control d’accés: un serà al coll de Gomara, a la GI-543 en terme municipal de Viladrau, i l’altre al nucli del Brull, a on la BV-5301 enfila cap a Collformic.
Des de la Diputació de Barcelona, la presidenta, Núria Marín, va remarcar que la decisió es pren per intentar solucionar “un problema a nivell social i també mediambiental”, i va posar l’accent que els canvis de costums en l’oci causats per la pandèmia “no poden derivar en un efecte negatiu al patrimoni forestal”. Tot i que els Mossos i els Agents Rurals tindran la capacitat de sancionar, “l’objectiu és fer entendre que a la muntanya no hi cabem tots”, i que no es vol impedir l’accés “sinó regular i fer agafar consciència que la muntanya és un patrimoni molt valuós”. La restricció de vehicles s’afegeix a altres mesures que s’han executat les últimes setmanes, com un augment dels informadors passant dels 18 als 43 o el patrullatge d’una dotzena de guardes.
Des del Brull i Viladrau, els dos municipis més afectats per la mesura –Seva també és una de les alcaldies del Montseny–, la decisió s’ha rebut amb “satisfacció”. Des de Viladrau, l’alcaldessa, Noemi Bastias, apunta que en el primer cap de setmana de funcionament “caldrà veure com funciona i anar perfilant alguns aspectes”. En aquesta línia s’expressen des del Brull, on el regidor de Medi Ambient, Pere Medina, ho considera “una petita victòria”, després d’anys reclamant una major regulació en l’accés. Al Brull, més enllà dels problemes de mobilitat a la carretera continuen alertant que al Montseny hi ha ramats i s’han de portar els gossos sempre lligats.
{{ comment.text }}