EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Retiren la imatge del Virrei Avilés

És el relleu que hi havia en un edifici de la rambla Hospital; s’havia col·locat el 1949 amb motiu d’una visita de Franco

El 9 Nou
27/02/2019
Vic

La brigada de l’Ajuntament de Vic ha retirat aquest dimecres al matí el relleu del Virrei Avilés que hi havia en un edifici de la rambla Hospital, col·locat el 1949 amb motiu d’una visita de Franco a la ciutat. D’aquesta manera es fa un pas més per eliminar els honors de Gabriel Avilés Fierro, exponent de la persecució i repressió de la població indígena del Perú i del Río de la Plata quan en va ser virrei i d’atrocitats a Cusco, on quan ell n’era governador es va esquarterar el líder independentista Tupac Amaru. Tot i que ja se n’havia retirat el quadre de Vigatà Il·lustre, encara quedaven dos elements públics que hi feien referència: un carrer del Remei que porta el seu nom, i que de moment no s’ha canviat, i el relleu arquitectònic en un edifici privat que finalment s’ha retirar aquest dimecres al matí.

El compte de Twitter d’Arran ha estat el primer a felicitar-se’n.

De fet, han passat gairebé 30 anys des que la Crida va denunciar per primera vegada que el el virrei Avilés tingués la distinció de vigatà il·lustre. Durant aquest temps s’ha canviat tres vegades d’alcalde, s’han aprovat mocions, regidors de diferents partits han presentat propostes, hi ha hagut diverses campanyes ciutadanes com la de Maulets el 2002 i fins i tot s’ha creat un nou reglament que regula els criteris per atorgar i treure aquesta distinció que es visualitza amb el retrat penjat a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic. L’any 2016, el ple va prendre una decisió històrica. A proposta de Capgirem, que abans encara com a CUP havia fet una campanya en aquest sentit, per primer cop es va retirar una distinció de vigatà il·lustre.

L’aprovació es va fer amb el vot favorable de tots els regidors a excepció del de Plataforma Vigatana. L’acord comptava amb un informe encarregat per l’Ajuntametn a l’historiador Vicenç Pascual, autor del llibre El virrei Avilés i la segona conquesta d’Amèrica (PAM, 2014). Pascual assegura que el títol atorgat el 1895 –convertint-se en el sisè vigatà il·lustre– va ser pel fet d’haver estat virrei i “no pels coneixements que es tinguessin en aquell moment sobre el seu govern i la seva persona”. Després, s’havia continuat parlant de retirar aquest relleu i de canviar el nom del carrer del Remei. Fins i tot se’n va fer una consulta, que va ser polèmica. Capgirem Vic proposava dir-n’hi Carrer 1 d’Octubre. Des de l’Ajuntament expliquen que fa mesos que batallaven per treure el relleu, amb l’objectiu de complir la Llei de Memòria Històrica de la Generalitat. La llei fa referència als espais públics, però, en tractar-se d’una propietat privada, calia que hi hagués un acord. Així ha estat. La propietat n’ha autoritzat la retirada amb el vistiplau, també, de la comunitat de veïns. La regidora de Capgirem Katia Juncks, que també ha participat en el procés, valora que s’hagi fet un treball conjunt per culminar el procés: “L’Ajuntament ha obeït les demandes de lluita popular de dècades i ha complert la seva obligació com a ajuntament democràtic”.

Gabriel d’Avilés va néixer a Vic el 1735, a la Casa Musach de la plaça Major. Era fill del militar José d’Avilés, corregidor de Vic, una figura implantada per Felip V amb el Decret de Nova Planta. Va dur a terme la seva carrera militar des de molt jove al Perú, on va arribar a ser virrei i on va participar en la repressió dels indígenes que en reclamaven la independència.

El retrat d’Avilés que hi havia a la Sala de la Columna és obra del reconegut pintor vigatà Manuel Puig Genís (1868-1957). De fet, ell és l’autor dels primers vuit retrats de la galeria de vigatans il·lustres.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 116 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't