EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Salvant les distàncies

La FADO adapta l’atenció domiciliària als protocols per evitar el contagi de coronavirus


12/06/2020
Vic

Rosa Maria Bertran, infermera de la zona nord del servei d’atenció domiciliària de la Fundació Assistencial d’Osona (FADO), arriba a casa de Carme Cañellas, a Torelló. Abans de la pandèmia, hauria portat una bata, però ara els protocols han canviat. Quan la mare de la Carme, l’Emília, obre la porta cal preguntar si es troben bé. Sense persones afectades per Covid-19 ni possibles símptomes, aquí Bertran es canviarà els socs i es posarà l’equip estipulat. En un domicili on no hi ha el virus, com a mínim bata, gorra, mascareta tipus FFP2 amb una de quirúrgica a sobre, protector frontal i guants. Hi afegeix, a mode preventiu, una bata de plàstic i un davantal, que serien obligatoris en un habitatge amb confirmació o sospita de coronavirus. “Nosaltres no podem mantenir les distàncies”, recorda. Després pujarà per llevar i ajudar en la higiene a la Carme, de 62 anys, que té una tetraplègia per un accident de muntanya que va patir el novembre de 2007, en què va morir el seu marit. “És una situació estranya, no t’esperes de cop i volta veure que la gent que cada dia et ve a llevar, tan propera i familiar, hagi de prendre tantes mesures”, explica la Carme, conscient, també, que gràcies a aquests protocols s’han minimitzat les opcions de contagi a casa seva, on viuen ella i la seva mare, totes dues població de risc. “Hem anat molt bé”.

La FADO, que s’encarrega de l’atenció domiciliària pública de persones amb dependència per encàrrec del Consell Comarcal d’Osona i dels ajuntaments de Vic i Manlleu, i que atén un miler d’usuaris l’any, ha mantingut l’assistència i el suport a la llar durant la fase més crítica de la pandèmia. El personal l’ha viscut amb certa angoixa, sobretot “la primera setmana”, quan l’accés als equips de protecció va ser més complicat. “A mesura que hem anat protegides i hem anat agafant el nou protocol a les cases, ha estat més fàcil”, diu Bertran, que recorda sensacions dels primers dies, com les de “sortir de casa i no saber què t’aniries trobant als domicilis”, en alguns casos amb persones amb símptomes de Covid-19 però sense diagnòstic, i també l’autocontrol “escoltant-te o prenent-te la temperatura” per detectar possibles senyals de la malaltia. El centenar de proves PCR fetes fins ara a les professionals de la fundació han donat totes negatiu.

Amb la Carme, després de preparar-li l’esmorzar, conversen assegudes a la taula. L’atenció de la FADO s’ha adaptat en la pandèmia per oferir un acompanyament més emocional als usuaris. A les cases “tothom parla de la Covid-19, no hi ha gaire més temes de conversa”, assegura Bertran. La Carme i l’Emília, que han seguit un confinament estricte, li expliquen que s’han retrobat amb els fills i els nets, amb qui durant setmanes s’han comunicat a través de videotrucades. Això sí, “tots ens respecten el fet de ser persones de risc, venen però sense cap contacte físic”, diu la Carme, que també agraeix sortir al carrer: “Encara que tinguem els horaris limitats, fa falta vida social, i m’agrada dir ‘bon dia’, tot i que sigui mantenint les distàncies”.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 879 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't