Tres mesos després de la consulta en favor de la creació de Sant Miquel de Balenyà com a municipi independent, que va obtenir el 53% de participació i el 83% de vots favorables, la proposta ja ha rebut el primer suport, si més no verbal, per part del grup parlamentari de Junts pel Sí. Amb tot, el camí cap a la futura segregació del poble és lluny encara de poder fixar calendaris i el mateix procés nacional que viu el país, amb el referèndum del proper 1 d’octubre inclòs, en pot condicionar la futura tramitació.
“Tenen clara la nostra posició sobre els efectes vinculants de la consulta i valoren tant l’elevada participació com la moció de l’Ajuntament de Seva anunciant que respectarien els resultats”. És la conclusió que en va treure Èric Vila, president-alcalde de l’actual entitat municipal descentralitzada (EMD), de la reunió que van mantenir el passat 29 de juny amb els diputats de Junts pel Sí Marc Solsona i Albert Batalla. “Ens entenen i entomen el tema”, assegura Vila. Amb tot, també els van posar deures: acabar de reunir-se amb la resta de grups parlamentaris per sospesar futures majories; i redactar una memòria per poder formalitzar, quan sigui el moment, la petició formal de creació del nou municipi.
El grup de Junts pel Sí és el primer que respon a la petició d’una reunió que, des de ja fa unes setmanes, l’equip de govern de l’EMD va enviar a tots els grups parlamentaris per exposar-los el procés d’emancipació municipal que està vivint Sant Miquel de Balenyà. El procés necessitarà del suport majoritari de la cambra catalana per concretar-se en forma d’una llei que els reconegui com a municipi. Tot plegat arriba, però, en plena tramitació d’una nova llei de règim local catalana i, sobretot, amb l’horitzó del referèndum del proper 1 d’octubre, que pot alterar des de l’actual correlació de forces fins al mateix futur del país.
{{ comment.text }}