QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“Si em fa falta, per què me n’he d’amagar?”

El Seminari de Vic ofereix un menú solidari a les persones que ho necessiten. Només costa un euro i mig

Fer un àpat complet pagant només un euro i mig seria impensable a qualsevol restaurant de Catalunya, però el del Seminari de Vic s’ha convertit en l’excepció. Des de l’any 2012, quan va posar en marxa el menú low cost, cada dia serveix un primer, un segon plat i postres a persones en situació de vulnerabilitat que tan sols han d’abonar aquest import. Totes tenen en comú que hi arriben a través dels serveis socials de l’Ajuntament de Vic o el Consell Comarcal d’Osona i que poden recollir el menjar dia a dia o bé comprant els plats ja preparats per passar una o dues setmanes. Que sigui així diferencia aquest recurs d’altres de similars a la comarca, ja que els beneficiaris mengen a casa seva i, per tant, continuen decidint quan dinen, si ho fan amb el televisor engegat o com combinen els plats.

Daniel Rodríguez, de Torelló, es va estrenar amb els menús low cost l’any passat, en un moment delicat: “M’havien operat del cor, no treballava… Em sentia baix de moral i molt perdut”. Fins llavors comprava el menjar ja preparat en botigues especialitzades o bé al supermercat, però “era insostenible. Em gastava molts i molts diners”. Els menús del Seminari ara els recull puntualment cada dimarts a les 12 del migdia, després de fer el trajecte de Torelló a Vic en autobús, i satisfet perquè participar en aquest projecte ha repercutit molt positivament a la seva butxaca. A més a més, en destaca la comoditat: “Pagant set euros i mig t’emportes deu plats variats i saludables que pots administrar com vols. Només has de triar què menjaràs i escalfar-ho al microones”. Del servei no en té cap queixa, i tampoc li fa res explicar públicament que n’és beneficiari: “Si em fa falta, per què me n’he d’amagar? Entre tots ens hauríem de deixar de tants tabús”.

Imma Aumatell, responsable de restauració del Seminari de Vic, explica que d’usuaris com Rodríguez, que compren el menú low cost setmanalment, n’atenen uns 160. Que ho facin cada dues setmanes n’hi ha menys, mentre que el volum de gent que hi passa dia a dia també és elevat. La recollida en alguns casos va a càrrec d’entitats que, com Creu Roja o Osonament, s’ocupen de portar el menjar a casa els usuaris.

“Som una gran família”, assegura. La filosofia que hi ha al darrere de la iniciativa és ben bé la del win-win: els beneficiaris obtenen plats saludables a un preu per sota mercat i la cuina del Seminari, que cada dia serveix uns 700 menús entre alumnes d’escoles, estudiants universitaris o clients del restaurant, pot donar sortida a excedents que si no s’acabarien fent malbé. “Tot ho entreguem envasat al buit per evitar riscos de contaminació, i assegurant-nos que està ben cuinat i en perfectes condicions”, hi afegeix Aumatell.

L’any 2019 van repartir un total de 6.356 menús low cost, una xifra més alta que el 2018 però que es mou en paràmetres força similars des de 2015. El cost logístic i de funcionament del dispositiu l’assumeix personal del mateix Seminari, mentre que el pagament dels plats es reparteix entre els usuaris i l’aportació que fan l’Ajuntament de Vic, el Consell Comarcal d’Osona i la Diputació de Barcelona. Mussaca, croquetes, cremes de verdures… El què va variant, però Rodríguez està especialment content quan en obrir la caixa hi troba un bon tall de carn a la planxa o pasta a la carbonara.

LA PREGUNTA

Creu que s’està fent bé la gestió de la pesta porcina?

En aquesta enquesta han votat 182 persones.