Dijous i divendres es fan per setena vegada les votacions per triar els representants a les diferents organitzacions agràries catalanes. Per primer cop es farà via el vot electrònic, presencial o a distància. Per aquest motiu des d’EL 9 NOU hem fet les mateixes preguntes a quatre representants osonencs i ripollesos de les entitats que s’hi presenten: Unió de Pagesos (UP), JARC, Asaja i UPA. Són les següents: 1. Des de les darreres eleccions, fa cinc anys, què ha millorat en el sector que no calgui reclamar ara? 2. Hi ha elements nous de debat com l’ús de camps per a parcs solars fotovoltaics. Es pot combinar això amb l’ús alimentari del sòl? 3. Quina socom senglars o conills que fan malbé els cultius? 4. Cinc anys després el que sí ja hi ha és un decret de dejeccions ramaderes i fertilització. Era necessari? Què en canviarien? 5. Sectors com el boví de carn o llet pateixen pels nous costums dels consumidors que ‘reneguen’ d’alimentació animal. Com s’han d’afrontar aquests canvis? 6. La pandèmia ha posat en valor el sector alimentari i ramader. S’han tornat a activar petits escorxadors al territori perquè els més petits puguin tenir millor sortida dels seus productes, però què pot fer el sector per mantenir la importància de protegir el camp i el sector alimentari?
1.Moltes de les reivindicacions de fa cinc anys continuen sent vigents: els preus justos, uns costos assumibles o una PAC per la pagesia són temes clau per a la viabilitat del sector.
2.El problema no és l’autoconsum. Per UP, cal fer-ho amb una planificació responsable, instal·lacions de petita dimensió, prioritzant les teulades i amb la implicació de la gent del territori, perquè no es diu però la pèrdua de parcel·les agràries suposa pèrdua de l’estoc de carboni al sòl, de biodiversitat i de manteniment del mosaic agroforestal per a la preservació dels incendis forestals.
3.Evidentment que no fa prou, perquè si no ja no serien plagues. Aquesta gestió ineficient comporta que els pagesos hem d’assumir costos que no ens toquen. Tenim problemes tant amb la fauna cinegètica, que depèn del Departament d’Agricultura, com amb les espècies protegides (voltor, os…), que depenen del Departament de Territori. Fa anys que s’ha de redactar la nova llei catalana de caça. Es diu, es diu… però ningú fa res. Nosaltres farem una proposta perquè la mala gestió de la fauna ens afecta a tots, no només a la pagesia.
4.Unió de Pagesos ha presentat moltíssimes esmenes al decret des del primer moment. Aquí a Catalunya acabem sent “més papistes que el papa” i ens volen imposar unes obligacions addicionals més enllà de les europees i hem demanat que es promulgui un decret llei per deixar sense efecte aquestes obligacions addicionals i que es deixi almenys fins al 2028 l’assoliment de la resta d’objectius ambientals i de gestió agronòmica.
5.Els nous costums dels consumidors els hem d’afrontar com un repte més. I el que no admetrem de cap de les maneres és la criminalització que patim com a pagesos. Per desenvolupar la nostra activitat complim tota una sèrie de normatives europees, estatals i autonòmiques en temes de benestar animal, traçabilitat, seguretat alimentària, tractaments sanitaris i sanejaments que garanteixen que arriben al consumidor aliments 100% sans, segurs i sostenibles.
6.S’idealitza la vida al món rural, però això no deixa de ser una imatge de Walt Disney que no és la realitat. La pandèmia ha fet evident la manca de serveis al món rural. Els serveis tecnològics, els sanitaris, els educatius, el transport públic… han estat els més afectats en aquestes zones. Un altre dels nostres objectius és acabar amb els actes d’incivisme que patim quan s’accedeix als espais naturals que no respecten la propietat privada ni els nostres animals.
{{ comment.text }}