QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

140.000 visitants al Mercat del Ram

La Revolta i els pastors d’ovelles fan evident el malestar del sector i l’enfrontament directe amb les adminisitracions

El Mercat del Ram s’ha fet ressò del malestar del sector primari en diferents escenaris: la Revolta Pagesa, la mostra d’ovella ripolle-sa o l’absència de tractors. La fes-ta de la primavera ha congregat 140.000 visitants segons les esti-macions de l’organització.

Un garbuix de tràmits amb les administracions il·lustraven l’inici de la gimcana que la plataforma Revolta Pagesa ha instal·lat durant tres dies davant del recinte firal del Sucre, amb motiu del Mercat del Ram. Sota el cartell de benvinguda, la figura d’un pagès amb cara d’esgotament i per fer-ho evident, tot seguit, set proves que han estat un reclam per als més petits.

La gimcana començava amb l’alta al registre d’explotacions i continuava amb la sol·licitud del permís d’inici d’activitat que suposava enfilar-se tres pisos de bales de palla fins a la finestreta del Departament. També es podia munyir una vaca, moure un carretó de fems i, un cop tot superat, una roda de la fortuna et permetia completar, o no, la tramitació. Podien sortir errors informàtics o que la documentació arribés fora de termini.

Tot plegat per explicar com se’ls pot complicar la vida a una pagesia que volia fer divulgació entre els visitants, també, de la importància de fer un consum conscient. Per això, els entrepans que han venut durant el cap de setmana eren de carn d’explotacions de l’entorn. La Revolta continua activa i “el següent pas pot ser trucar a la porta de la gran distribució. Fer-nos veure per què la seva política de preus ens ofega”, explicava una de les cares visibles, Imma Puigcorbé, dissabte al programa especial que EL 9 TV feia des del recinte firal.

L’espai de la Revolta no ha estat l’únic on s’ha fet evident el malestar de la pagesia. L’Associació Nacional de Criadors d’Oví de Raça Ripollesa es va afanyar a donar els premis del tercer concurs morfològic perquè quan arribés el seguici institucional no aparegués a la foto ningú del Departament.

La comitiva va passar per la carpa de les ovelles pràcticament sense aturar-se i, de fet, en aquell moment ja no hi havia cap representant de la Generalitat perquè la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, i la delegada a la Catalunya Central, Montse Barniol, l’havien deixat per anar a seguir el 24è concurs nacional de vaca frisona, al costat del president del recentment creat Institut Làctic, Antoni Bandrés, que tenia en el Mercat del Ram la primera aparició oficial d’un òrgan que té per objectiu promocionar el consum de llet.

El seguici institucional va travessar tot el Mercat del Ram, des de l’Espai Terra i Cuina de la plaça del Carbó fins al recinte firal. Van passar per la mostra de turisme, la d’automoció i la de maquinària agrícola, però no de tractors, que no n’hi havia. Alguns concessionaris els van treure a l’exterior de les seves instal·lacions.

Ja al recinte firal, el seguici institucional, encapçalat per l’alcalde de Vic, Albert Castells, i la presidenta de l’Associació Catalana de Municipis, Meritxell Budó, va coincidir amb l’exconsellera d’Acció Climàtica i diputada a Madrid, Teresa Jordà, que durant el matí va acompanyar una delegació d’ERC amb la portaveu municipal, Maria Balasch; la presidenta comarcal, Eva Font, o l’alcalde de Gurb, Josep Casassas. En canvi, el de Manlleu, Arnau Rovira, i el president del Consell Comarcal, Gerard Sancho, tots dos de Junts, formaven part de la comitiva oficial.

Va ser aquí on es van lliurar els premis del 40è concurs de canals porcines (aquest sí, amb les autoritats presidint la cerimònia) i on una granja de Tona, Martí Mir, va guanyar en la categoria de millor carn. Martí Mir és el fill del ramader, Marc Mir, però va ser qui va escollir el porc que van presentar a concurs.

És una explotació de cicle tancat, amb 550 mares, fundada el 1974 i que treballa per al canal Horeca i carnisseries a través de Cusins de Figueres. Fan porc Landrace-Duroc, al 50%. “Ens basem en la qualitat de la carn, tenir una bona genètica i sobretot una alimentació molt coherent, amb productes nobles”, deia Marc Mir. Una carn que, com a novetat, es va poder degustar en un recinte firal on de la mostra ramadera predominava el vacum i en concret l’associació d’Aubrac, que, amb 20 exemplars, debutava al Mercat.

L’Espai Terra i Cuina i les Cinquanta Cerveses Catalanes, l’apunt gastronòmic

“Pel Mercat del Ram no passis fam”, anunciava un dels cartells d’enguany. I el punt neuràlgic on trobar bona teca va tornar a ser l’Espai Terra i Cuina, a la rambla del Passeig, amb una quarantena de parades de productes agroalimentaris i tastos gastronòmics, que es va tornar a complementar amb la barra de les Cinquanta Cerveses Catalanes, amb tota una selecció d’algunes de les millors cerveses artesanes del país.

L’Espai Terra i Cuina va acollir una quarantena de parades a la Rambla del Passeig

L’espai es va amenitzar amb un cartell d’espectacles infantils i actuacions musicals, dalt d’un escenari a la plaça del Carbó. Un dels objectius de Fires i Mercats és fomentar l’especialització de productes en futures edicions.

“Al Mercat de Ram s’hi ha de ser; per nosaltres és una bona oportunitat per fer cultura de la castanya i atraure un perfil de turista molt específic”, apuntava Quim Solé, des de Castanya de Viladrau.

LA PREGUNTA

Considera que PSOE i Junts recomposaran la relació per restituir la majoria de la investidura?

En aquesta enquesta han votat 210 persones.