Rovellats, sempre aparcats al mateix lloc, sovint amb brutícia a la part de sota i amb les rodes desinflades. Són alguns dels símptomes que alerten els veïns i que els porten a pensar que es troben davant d’un cotxe abandonat. Es tracta d’una tendència força estancada i que, en comptes de disminuir, registra uns valors molt similars any rere any. Segons fonts municipals, a Vic el 2022 es van obrir 113 expedients de cotxes que eren sospitosos d’estar en situació d’abandonament a la via pública. Quan falten menys de dos mesos per acabar el 2023, ja se n’han obert 112.
La regidora de Convivència i Seguretat de Vic, Elisabet Franquesa, explica que el procediment que se segueix un cop iniciat el tràmit, i que suposa una gran quantitat de gestions de les quals es fa càrrec l’administració, “és llarg, feixuc i lent”. A més, assegura que és evitable: entre que detecten el vehicle i l’envien a desballestar, si es dona el cas, poden passar “entre quatre i vuit mesos”. “Administrativament hi ha molta feina al darrere, uns 12 tràmits a fer, i de feina ja en tenim d’altra”, lamenta. En aquest sentit, expressa que moltes vegades “la gent no és conscient de la quantitat d’hores que suposa”, i que si no s’haguessin d’ocupar d’aquests casos podrien “treballar més altres temes”.
Entre els diversos mecanismes de detecció d’aquests vehicles a la via pública hi ha els patrullatges habituals dels agents de la Guàrdia Urbana i d’altres cossos policials, com ara la Guàrdia Civil o els Mossos d’Esquadra. El més usual, però, tal com afirma la regidora, és que siguin els mateixos veïns els qui els localitzin en el seu dia a dia i donin la veu d’alerta al consistori. La col·laboració ciutadana és especialment important si es troben en zones aïllades. “Mai es troben al centre, perquè els deixen en aparcaments que no són de pagament”, concreta.
En alguns casos –apunta Franquesa– es tracta de “falses alarmes”, ja sigui perquè es tracta d’un vehicle d’algú que ha marxat uns mesos de vacances o bé que ha anat a visitar el seu país d’origen. També es pot donar el cas que es tracti del cotxe d’una persona difunta i sense herència, però “són aïllats”. Fins i tot, si es tracta d’un cotxe “relativament nou” i sense propietari, algun cop s’ha aprofitat per fer el patrullatge de paisà de la Guàrdia Urbana. Tot i així, Franquesa subratlla que això anirà passant cada vegada menys, “perquè l’Ajuntament s’inclina a utilitzar cotxes elèctrics”.
A Vic, un cop detectat i obert l’expedient, s’envia una notificació de cortesia al ciutadà, que a partir de llavors compta amb un període d’aproximadament un mes per retirar-lo de la via pública. Si no es mou, comença el batibull de tràmits que, en moltes ocasions, acaba amb el seu trasllat a la deixalleria després de donar-lo de baixa. A la capital d’Osona, el 2022 es van enviar 32 vehicles a destruir, i aquest 2023, fins ara, ja en són 15.
Si finalment es tracta d’un vehicle abandonat, l’últim propietari que figura en el registre rep una multa, ja que “abandonar un cotxe a la via pública és sancionable econòmicament”. En aquest sentit, la regidora Franquesa afirma que “existeixen mecanismes més econòmics que abandonar el cotxe, com ara portar-lo tu mateix a desballestar, on te’l poden comprar”.
A Ripoll, fonts municipals expliquen que el 2022 es van obrir 24 expedients i van ser set els vehicles que es van enviar a desballestar. Enguany també se n’ha detectat 24, se n’han destruït 10 i n’hi ha nou que “s’estan vigilant i pendents d’expedientar”. Així, entre l’1 de gener de 2022 i l’1 de novembre de 2023, a la capital ripollesa s’han obert un total de 48 expedients i se n’han tancat 31.
A Torelló, la xifra de vehicles abandonats que es van tramitar el 2022 va ser de 33: 18 d’ells els van retirar els mateixos propietaris després de l’avís i 15 es van retirar per desballestar com a residu. Fins a la data actual, el 2023 hi ha hagut 23 actes aixecades de cotxes abandonats en espais públics i tres d’aquests s’han enviat a destruir.
La regidora de Seguretat i Civisme, Elisabet Viñas, també assenyala que “els tràmits són massa llargs i s’hauria de valorar si es poden escurçar”. En el cas de Torelló també compten amb l’ajuda del veïnat: “Cada vegada estem més atents als vehicles abandonats, i ens trobem que la gent n’està molt al cas”, apunta Viñas. En aquest sentit, fa una crida a la responsabilitat ciutadana: “Si algú en algun moment no té recursos per mantenir un cotxe, hauria de portar-lo a desballestar o vendre’l per compte propi; si no, genera una despesa i pèrdua de temps a l’administració”.
{{ comment.text }}