EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Aigua, neu i calamarsa

Les pluges d’aquest maig es noten al pantà de Sau, que ‘revifa’ fins al 16,7% de la seva capacitat

L’avís del Servei Meteorològic de Catalunya que advertia de la possibilitat de pluges intenses a principis de setmana es va acabar confirmant dimarts a la tarda. El principal focus de la tempesta al país es va localitzar a Osona.

El xàfec va entrar pel nord i passades les 6 de la tarda, amb un cel ennegrit, va començar a descarregar a diversos punts, amb una curta però intensa tromba d’aigua i calamarsa.

Això va provocar cues i embussos a la carretera C-17 i alguns clubs de futbol van haver de suspendre els entrenaments per l’estat en què van quedar els camps, totalment blancs. A Muntanyola, la caiguda d’un arbre va deixar els veïns sense subministrament elèctric durant hores.

La ciutat de Vic va ser la que va quedar més regada, amb 25,6 litres. Altres registres destacats a Osona són els 17,6 litres de Gurb, els 14,8 de Roda de Ter o els 14,4 de Calldetenes.

Al Ripollès, la pluja havia estat més generosa dilluns. A Ulldeter hi van caure 21,1 litres i 12 cm de neu –sumats als 13 cm de dilluns–; a Planoles i Molló, 19 litres, mentre que a Ripoll en van ser 16,5.

Tota aquesta aigua, afegida a la de la setmana passada, es comença a apreciar al pantà de Sau, que aquest dijous a la tarda es trobava al 16,7% de la seva capacitat, amb 27,67 hm3.

La setmana passada rondava el 10%, fa un any estava al 8,9% i en el pitjor moment de la sequera –incloent-hi els buidatges induïts per garantir el sistema amb Susqueda– va arribar a l’1%.

En total, els embassaments de les conques internes de Catalunya van situar-se aquesta setmana al 25% –al març havien estat al 15%– i el govern va decidir derogar l’emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat.

D’aquesta manera, 202 municipis catalans han passat a estar en excepcionalitat, un escenari en què ja es trobaven Osona, el Ripollès, el Lluçanès i el Moianès, i que suposa poder passar de 200 a 230 litres el consum per persona i dia.

“Amb aquesta decisió assegurem la continuïtat de la pagesia, protegim el medi ambient i evitem que la sequera pugui tenir un impacte directe en els llocs de feina que depenen de la indústria i altres activitats econòmiques.

I tot i això sense posar en risc l’abastament”, deia el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, a l’hora d’anunciar la mesura. La previsió és que sigui efectiva a partir del proper dilluns, un cop publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

La sequera i les restriccions no s’acaben, però la primavera està donant una treva.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 147 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't