El seient afluixat, un cargol que balla, ajustar els frens, un pedal o simplement una roda desinflada. Són inconvenients que una persona habitual de la bicicleta es pot trobar cada dia. Problemes que poden deixar-los fora de joc i haver de continuar a peu. Ara, però, Vic fa un pas per posar a l’abast les eines per superar-los.
Ho fa amb una prova pilot instal·lant la primera estació d’automanteniment de bicicletes. Es tracta d’una estructura cilíndrica instal·lada al carrer del Pare Gallissà de Vic –entre l’estació de trens i la de busos– on s’hi poden trobar les eines necessàries per fer els manteniments bàsics. Uns primers auxilis per a la bicicleta en cas d’urgència.
“Hi ha eines molt bàsiques i està bé que la gent ho conegui perquè en un moment pots fer una bona recollada de la bicicleta, que és del que es tracta”, explicava l’exciclista professional Josep Jufré, que va fer una demostració durant la presentació de l’estació, dimecres.
El funcionament és simple. S’ha de descarregar l’aplicació PVerde (disponible tant per iOS com per Android) i, després de registrar-se, és possible desbloquejar el cadenat de l’estació. S’hi pot trobar una desena d’eines, lligades amb cables d’acer: tornavisos (estrella i pla), claus Allen de diferents mides, clau anglesa, alicates o unes palanques per poder treure la coberta de la roda en cas de punxada. També té una manxa per poder inflar-les. L’estació permet penjar la bicicleta a una alçada adequada per manipular-la.
La presentació s’emmarca dins la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible. “Tot sembla indicar que la bicicleta anirà creixent i que hi hem de donar més importància que fins ara”, explicava el regidor de Mobilitat de Vic, Toni Serrat. El lloc per a l’estació es va triar fent una enquesta per les xarxes socials. “Posar-la aquí va ser l’opció clarament més votada”, afirmava Serrat. “És un bon lloc, amb un carril bici al costat i un lloc molt de pas”, afegia Jufré. Ara no volen precipitar-se posant més estacions d’aquest tipus. “Hem de veure’n la idoneïtat. No volem que ens passi com amb els carregadors de vehicles elèctrics, que ara hem quedat desfasats perquè no n’hi ha una demanda real”.
L’estació l’ha instal·lat l’empresa Semab, de Cornellà de Terri però de l’empresari rodenc Jordi Sors. “En venem més a fora que aquí”, reconeix. “Ara comencem a fer coses després de sembrar tants anys amb la cultura de la bici”.
{{ comment.text }}