Més enllà del turista convencional, el de xiruca o el cultural, Osona es postula per atraure un perfil de visitant corporatiu o de negocis. És el que en el sector respon a les sigles de turisme MICE (Meeting, Incentives, Conferencing i Exhibitions). Tradicionalment, aquest target turístic s’ha concentrat a l’entorn de la ciutat de Barcelona, a recer de grans equipaments i d’esdeveniments internacionals. Arran de la pandèmia, sobretot, va aflorar una nova tendència: traslladar aquestes reunions o convencions d’empresa lluny de les grans ciutats. És a rebuf d’aquesta inèrcia que Osona Turisme ha posat en marxa la plataforma Osona Events. Una xarxa entre empreses de la comarca que ja treballen en el sector dels esdeveniments per créixer tot explorant complicitats.
Fins ara s’hi han sumat 35 allotjaments, entre hotels, hostals i cases de turisme rural, i 175 espais per a reunions polivalents. També hi ha serveis de càtering i restauració; propostes d’activitats lúdiques, i organitzadors de serveis paral·lels com de lloguer de material, llum i so o traducció. “És el mateix sector el que creu que cal explorar aquest sector de negoci”, apunta Aida Canal, tècnica d’Osona Turisme. Un dels grans valors afegits és que desestacionalitza l’ocupació de cap de setmana, en tractar-se d’un tipus de client que ocupa els dies feiners.

L’entorn natural, la proximitat o l’exclusivitat d’alguns d’aquests serveis que s’ofereixen són els reclams “tant per atraure empreses per venir a Osona com que les d’aquí no marxin fora”, apunta Canal. Amb dos anys de camí, Osona Events ha anat prenent cos. El primer repte va ser superar els recels del mateix sector. “Si ens posicionem plegats tenim més força, generem més sinergies i posem en valor el territori”, defensa Canal.
Amb aquest relat consolidat, Osona Events vol continuar avançant per oferir propostes més ajustades a cada perfil o sector, com pot ser l’agroalimentari, que ja compta amb una gran presència a la comarca. “Fins ara hem creat comunitat, ara anem a vendre packs més específics”, clou Canal.
Colònia Rusiñol, a Manlleu

Quan Ernest Claramunt, l’últim propietari tèxtil d’Hilados Rusiñol, es va veure obligat a tancar la producció d’aquesta antiga colònia de Manlleu va tenir clar que el valor arquitectònic i cultural que atresorava l’immoble, vinculat a la figura de Santiago Rusiñol, mereixia una nova vida, una nova orientació. El condicionament dels diferents espais va culminar l’any 2011, amb la reforma d’una de les peces icòniques, el Cau Faluga, la casa gran on estiuejava Rusiñol, inicialment pensada per acollir un restaurant. El seu objectiu, convertir la colònia en un centre de negocis, oferint espais per llogar a empreses i esdeveniments. Si bé l’oferta de restauració no s’ha acabat de consolidar –no funciona des de fa un parell d’anys, quan va marxar el segon cuiner que se n’havia fet càrrec–, sí que els locals de l’antiga fàbrica estan tenint requesta per a reunions d’empresa, convencions i casaments singulars, però també per a rodatges diversos. “El nostre actiu és aquest caràcter industrial i, sobretot, poder acollir esdeveniments grans, de fins a 500 o més persones.” Aquests esdeveniments, però, “són puntuals”. Per això, valora iniciatives com la d’Osona Events, “que ens pot ajudar a donar imatge i visibilitat”.
El Collell, a l’Esquirol
El Collell és una de les masies imponents del Cabrerès. Acumula 500 anys d’història documentada, sempre a mans de la mateixa nissaga familiar. Quan a principis dels anys 70 van marxar els últims masovers, els propietaris va mirar com rendibilitzar algunes estances. Primer amb un restaurant, que va funcionar pocs anys, i a partir de 1982, com a casa de colònies. Ara fa dos anys, Martirià Latorre va decidir donar-li un nou enfocament i anar transformant la casa de colònies en un modern equipament per a events i celebracions, però pensant especialment en el turisme d’empreses. Avui, l’antiga cabanya acull una doble sala polivalent –amb capacitat per a un centenar de comensals– i l’estable és una acollidora sala de reunions. “El repte ha estat mantenir l’essència rural de cada espai”, apunta. En aquests moments ja treballa en la reforma de l’anterior menjador de la casa de colònies, que ocupava part de la masoveria, també com a nou espai polivalent –la casa gran, en canvi, es reserva per a ús familiar–. “Hi ha demanda d’aquest perfil de client”, assegura. La clau, “vincular entorn natural, l’estada i activitats”. Tot i que acostumen a ser estades d’un dia, El Collell també disposa de diferents formats d’allotjament rural.
{{ comment.text }}