Entrats a la tardor i amb l’arribada del fred, molts animals comencen a refugiar-se per passar l’hivern. És el cas dels bernats pudents, com se’ls coneix popularment. Són unes xinxes d’uns 10 mil·límetres amb forma d’escut i que quan se’ls destorba emeten un líquid que fa fortor. D’aquí ve, precisament, el nom.
Darrerament, està en boca de tothom el bernat marbrejat (Halyomorpha halys). Es tracta d’una espècie provinent d’Àsia i que va detectar-se per primera vegada a Girona el 2016. L’expansió al territori va ser molt ràpida.
Tant el marbrejat com la resta de bernats són insectes totalment inofensius per a les persones i animals, però la xinxa asiàtica ha creat alarma social en algunes zones per les quantitats elevades que se n’han arribat a trobar. On sí que fa mal és als conreus, com arbres fruiters o avellaners.
Enguany, segons el Departament d’Acció Climàtica, el bernat marbrejat s’ha detectat a la zona de l’avellana de Brunyola, a la Selva; a la zona fructícola de Girona amb els pomers, o als camps de blat de moro del Maresme. “Les afectacions als camps no han estat massa significatives gràcies als avisos i a les reunions que es fan amb els agricultors”, informen des del departament. A la resta del país la incidència ha estat “molt baixa o gairebé nul·la”, però a les cases d’Osona s’estan fent notar, fins i tot amb imatges de gent que se n’ha trobat desenes a les parets.
Per eliminar els bernats pudents que entren a cases, edificis o establiments no es recomana aplicar insecticides. Són poc eficaços. La millor opció és aspirar-los, submergir-los en aigua o bé congelar-los.
{{ comment.text }}