EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“Cal organitzar-se molt bé per fer compatible l’atletisme i els estudis”

Les germanes Núria, Queralt i Vinyet Sañas, de Prats, competeixen pel club Atlètic Vic

Núria Sañas, de 15 anys, va guanyar el passat mes de febrer l’or al Campionat de Catalunya en pista coberta de la categoria Sub-16 en els 3.000 metres marxa, un resultat que va repetir al mes de juny a l’aire lliure. Aquests dos guardons, però, són només una mostra de molts altres rècords que ha anat aconseguint aquesta corredora des que es va iniciar en aquest esport als 6 anys.

La particularitat és que ella no és l’única de la família que el practica, sinó que les seves germanes, Queralt i Vinyet, de 12 i 9 anys, respectivament, han seguit el mateix camí i igualment han aconseguit marques notables aquest any, com el bronze en la categoria Sub-14 dels 3.000 metres marxa al Campionat de Catalunya a l’aire lliure en el cas de la Queralt, o la plata en el llançament de pes en la categoria Sub-10 del mateix torneig en el cas de la Vinyet. En aquesta entrevista ens expliquen què els suposa la pràctica de l’atletisme i com la compaginen amb els seus estudis i aficions.

A primer de Primària, quan estaven preparant el cros escolar, una mestra de l’escola va animar la Núria a participar a la cursa de Sant Quirze de Besora, i sense entrenar gens va aconseguir la quarta posició. Aquest bon resultat la va encoratjar a preparar-se i va començar a entrenar-se amb el pradenc Lluís Muntadas. També la casualitat va fer que més endavant conegués una nena amb qui va congeniar de seguida que pertanyia al Club Atlètic Vic, i tot plegat va propiciar que es decidís a apuntar-se a aquesta entitat per poder entrenar de manera reglada. Si bé va començar a córrer, una lesió la va obligar a canviar de modalitat i des de llavors ha anat practicant la marxa.

La Queralt i la Núria, atentes als progressos de la seva germana gran, també ho van provar “i de seguida ens va agradar”, manifesten. Ara la Queralt continua els passos de la Núria i ha optat per la marxa, mentre que la Vinyet s’està especialitzant en llançament de pes. El fet d’entrenar a Vic i en horaris diferents totes tres suposa que tinguin un gran suport de la família, que, sempre que poden, acompanyen les seves filles en les nombroses competicions en què participen al llarg de l’any. A més, la pràctica d’aquest esport tres o quatre dies a la setmana unes quantes hores els implica renunciar a altres activitats o establir un tipus de relacions diferents amb les companyes de la seva edat: “Faig més vida a Vic que a Prats i això fa que també hi tingui amigues”, explica la Núria. A part, l’aposta per l’atletisme les ha obligat a triar entre les seves aficions: “Com que ens agrada més vam haver de deixar la natació”, afegeixen les dues petites. Tot i això, la Vinyet continua entrenant dos dies a la setmana a futbol i la Queralt practica el ciclisme els caps de setmana. Totes tres tenen molt clar que ho han de fer compatible amb els estudis i per això especifiquen que “cal organitzar-se molt bé”.

Sobre el que els aporta aquest esport en la rutina diària, la Queralt té molt clar que li serveix per desconnectar, una sensació que també comparteix la Núria, que a més remarca que, per a ella, els resultats de la competició després de tanta dedicació els veu com un reflex de la vida mateixa: “Per aconseguir els teus objectius t’has d’esforçar molt i a vegades et surt malament, però veient els teus errors també pots millorar”, un lema que sol aplicar cada vegada que s’enfronta a un nou repte. Per això es mostra molt satisfeta del progrés que ha anat fent fins a l’actualitat:” Fa quatre anys no em pensava pas arribar on he arribat ara”.

Encara que creuen que l’atletisme no és prou valorat en la nostra societat “perquè si mires la televisió tot és futbol”, elles tenen ganes de continuar practicant-lo durant molts anys, “potser d’una altra manera diferent quan ja sigui més gran”, puntualitza la Núria. El que sí els agradaria, a partir de la seva experiència, és que altres nens i nenes s’animessin a provar-lo, perquè, segons elles, es tracta d’un esport apte per a tothom i per al qual “no s’han de tenir qualitats especials”. “El més important és passar-t’ho bé i tenir moltes ganes de millorar”, conclouen.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 516 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't