Els ajuntaments de Sant Julià de Vilatorta, Calldetenes i Folgueroles instal·laran càmeres de videovigilància als principals accessos a tots tres municipis. L’objectiu és frenar l’escalada de robatoris que s’ha viscut els darrers mesos i, sobretot, fer-ho conjuntament, ja que es tracta de nuclis situats a menys de quatre quilòmetres. Segons expliquen els alcaldes, ara estan pendents de l’autorització de la Comissió de Control de Dispositius de Videovigilància de Catalunya, un òrgan que penja del Departament d’Interior, però les càmeres podrien començar a funcionar en un termini d’entre quatre mesos i mig any.
Sant Julià és el municipi que n’instal·larà més, concretament a tres punts diferents: la cruïlla de la Font d’en Titus, els accessos a l’Eix Transversal per Vilalleons i l’antiga carretera de Sant Hilari. L’alcalde, Joan Carles Rodríguez (AVV-AM), apuntava al ple de dilluns que el plantejament inicial incloïa només les primeres ubicacions, però que s’hi ha sumat la tercera perquè “és una via d’escapatòria pels lladres”. Jaume Miravet i Joan Soler, del PDeCAT, qüestionaven si no caldria posar-ne també a l’avinguda Puig i Cunyer, l’artèria que connecta Sant Julià i Folgueroles, però l’equip de govern considera que “quedarà coberta” amb la càmera que Folgueroles té previst col·locar a la rotonda d’entrada al municipi des de Sant Martí de Riudeperes. Calldetenes, per la seva banda, començarà amb una al tram comprès entre el giratori del Verdaguer i el de Can Jubany, on hi ha els accessos a l’Eix Transversal. “Serà de prova”, explica l’alcalde, Marc Verdaguer (PDeCAT), “a la llarga, en voldríem col·locar una a cada entrada”.
Les càmeres podrien començar a funcionar en un termini d’entre quatre mesos i mig any
La distribució està “molt pensada i coordinada”. La idea de les càmeres, de fet, totes tres poblacions la barallaven des de fa temps, però “les circumstàncies l’han precipitat”. Carles Baronet (PDeCAT), alcalde de Folgueroles, hi afegeix que els punts s’han fixat després de diverses reunions amb el cos de Mossos d’Esquadra.
LES MATRÍCULES, REGISTRADES
Totes les càmeres funcionaran de la mateixa manera: enfocades cap a la via pública i emmagatzemant les matrícules dels vehicles. Si se’n detecta alguna de fitxada, saltarà una alarma que avisarà directament la policia. A banda d’una acció preventiva, Rodríguez confia que també tinguin una utilitat “dissuasiva, perquè els lladres ja ni es plantegin venir a robar aquí”. Les matrícules quedaran registrades durant 30 dies, però el sistema permetrà guardar les de dies concretes –els que hi hagut robatoris, per exemple– amb l’objectiu d’anar elaborant una base de dades.
Un altre aspecte important és la confidencialitat. Els alcaldes tenen clar que “serà absolutament necessari aconseguir l’equilibri entre privacitat i seguretat, perquè no podem avançar cap a una societat ultravigilada”. És per això que a les dades recopilades només hi podran accedir funcionaris autoritzats i el cos de Mossos d’Esquadra. En aquest sentit, destaquen que es complirà una regulació “molt concreta” i sota estricta supervisió de la Comissió de Control de Dispositius de Videovigilància. “Les càmeres faran la seva funció, però no més enllà de millorar la seguretat dels ciutadans i ciutadanes”, conclouen.
A les dades registrades només hi podran accedir funcionaris autoritzats i el cos de Mossos d’Esquadra
Arran dels robatoris dels darrers mesos hi ha altres ajuntaments d’Osona que estan treballant, també, per instal·lar càmeres. Es tracta de Tona, pendent d’aprovar el pressupost; Seva, que ja sap on les col·locarà; Malla, i Taradell, on els veïns de la zona de la Roca han acordat posar-ne.
{{ comment.text }}