EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Can Grapas, un local avançat a la seva època

El mític bar de Taradell va obrir entre el 1969 i el 1978. Va marcar una època no només a Taradell, sinó a la comarca i fins i tot a Catalunya

Amb el nom de Can Grapas, un bar musical i cultural que va marcar una època, el Grup de Recerca Local de Taradell va recordar, a través d’un reportatge audiovisual, el mític bar taradellenc que va obrir entre el 1969 i el 1978 i que va marcar una època no només a Taradell, sinó a la comarca i fins i tot a Catalunya. Ho va fer en el marc de la jornada de presentació de recerca etnològica a la Catalunya Central organitzada pel Museu del Ter i que enguany es va celebrar a Taradell.

Havia de ser un local per a amics, però de seguida es va convertir en un local de referència tant en l’àmbit musical com cultural. Per allà hi van passar Toti Soler, Pau Riba, Jaume Sisa o el Gato Pérez, entre d’altres. Pep Llusà en va ser el gran artífex amb una música molt innovadora. L’arribada de les bandes i la droga van forçar-ne el tancament.

La presentació del Grup de Recerca va anar a càrrec de Maria Godayol i Fàtima Izquierdo, que van explicar que “hem volgut recuperar la història d’aquest bar. I ho hem fet a través dels seus protagonistes”. Ells expliquen la història d’aquest mític local, amb anècdotes i records, “amb l’objectiu de recordar, per una banda, la petjada que va deixar a molts joves de fa 40 o 50 anys aquests locals d’oci i per una altra, per explicar una part de la història de Taradell que avui en dia, i per diversos motius, seria impossible portar-la a terme”.

El documental que van presentar a la jornada de Cultura Viva és una part del documental La nit a Taradell: de Can Grapas al Tramun passant pel Maricel i La Gavina, que es va estrenar per la festa major el passat mes d’agost.

En total, la desena edició del Cultura Viva va acollir vuit ponències. A banda de la del grup taradellenc hi van intervenir la musicòloga Glòria Ballús amb música popular a l’entorn de Sant Ignasi de Loiola, on els participants, una trentena de persones, van acabar cantant; Joan Arimany va parlar dels 300 anys de la font de la Mare de Déu de Manlleu; Santi Ponce, Jacint Torrents, Joel Vidal i José A. Corral (UVic-UCC) van posar sobre la taula l’inventari i classificació del patrimoni cultural agrari de la Plana de Vic; Marta Rosell va exposar la documentació del fons Joan Domènech Muns, pagès de carrer; des del Ripollès, Maria Aguilà va explicar el procés que la va portar a realitzar el documental Las chicas de la Saphil; Gerard Verdaguer va explicar la història del Club Infantil a Torelló (1958-1989), mentre que Jacint Torrents i Jordi Crusats van exposar el projecte “Mans destres”. L’acte el va obrir l’alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, que va destacar aquestes jornades “com un espai per promoure el coneixement” i va donar les gràcies a totes aquelles persones que fan recerca “perquè tothom pugui gaudir del coneixement”. Un agraïment en el qual s’hi va afegir Carles Garcia, director del Museu del Ter, que va afegir que “són jornades en petit comitè però on sempre sorgeixen noves relacions i nous projectes”.

LA PREGUNTA

Creu que la taxa d’alcoholèmia per poder conduir s’hauria de rebaixar?

En aquesta enquesta han votat 711 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't