ÈRIC PÉREZ BRICHS
Arriba la revetlla de Sant Joan i amb ella els petards, les fogueres i els correfocs. Elements imprescindibles en aquesta festivitat, però alhora molt perillosos si no s’utilitzen correctament. És per això que per poder gaudir d’una revetlla segura i tranquil·la cal seguir, tal com recomana Protecció Civil, una sèrie de consells:
- Encendre els petards amb una metxa
Els petards són el producte estrella i de més presència durant la revetlla de Sant Joan, per això és de gran importància que se’n faci un bon ús. Per començar -i sobretot si no se n’ha utilitzat abans- és clau llegir-se bé i detalladament les instruccions de cada article per saber com funciona i com encendre’l. Un cop llegides, en encendre els petards, no agafar-los amb les mans ni apropar-los a la cara ni al cos. La millor manera per encendre’ls és fer-ho per l’extrem amb una metxa, perquè així dona temps d’enretirar-se. No és gens recomanable encendre petards dins de casa ni a prop de la roba estesa o tendals.
- Llençar-los en llocs oberts i amb poca afluència de gent
Al tenir encès el petard, el següent pas és llençar-lo. Per evitar qualsevol tipus d’accident, s’ha de tenir clar que no es pot llançar els petards contra ningú ni en aglomeracions de persones. En aquest cas, la millor opció és tirar-los en espais extensos sense una gran concurrència de persones. Tampoc està permès llançar coets ni focs d’artifici o similars a menys de 500 metres dels boscos, ja que podria ocasionar possibles incendis.
- Distàncies que s’han de prendre respecte als petards
Existeixen fins a tres tipus de petards, de menys a més perillosos i potents. Els petards de categoria f1, els quals s’ha de mantenir una distància d’un metre entre persona i mobiliari, els de categoria f2 que s es recomana una distància de 8 metres i els de categoria f3, que al ser els més potents s’ha de mantenir una distància de 15 metres. Per exemple, en el cas de Vic, els petards de categoria f3 estan prohibits, tant a la plaça major com a altres places, a terrasses d’establiments públics i llocs de concurrència de persones.
- Controlar i tenir cura de les fogueres
Un altre component significatiu de la revetlla són les fogueres. Aquestes no es poden realitzar enlloc sense l’autorització de l’Ajuntament de cada municipi. Quan ja s’ha obtingut l’autorització, la foguera s’ha d’intentar no fer-les en zones amb vegetació seca o arbrat, pel risc d’incendis que comporta; i s’ha de realitzar a més de 15 metres de les façanes i els cotxes; i mai sota les línies elèctriques. Cal tenir en compte que no s’hi pot tirar papers ni teixits, ni tampoc cremar-hi plàstics i neumàtics, ja que el vent els enlairaria i els podria portar lluny. Per últim, es recomana posar terra o sorra sobre el paviment per no fer-lo malbé i així deixar un pas obert als vehicles d’emergència.
- Equipar-se correctament pels correfocs
Un dels esdeveniments més tradicionals de Sant Joan són els correfocs, espectacles que es fan als carrers en què un grup de persones disfressades de dimonis ballen i salten entre focs artificials. Per participar-hi cal posar-se roba de cotó, amb mànigues i pantalons llargs a més d’un barret de roba per protegir-se de les espurnes i unes sabates esportives que agafin fort els peus. Aquesta vestimenta evitarà possibles accidents amb la pirotècnia.
{{ comment.text }}