Bet Font, Marc Ordeix, Martí Boada, Xavier Querol i Ferran Campillo. Són els cinc noms propis de l’Osona Debats d’aquest 2024, que enguany posarà el focus en el medi ambient de la comarca i la seva salut.
La jornada, a l’auditori de la Fundació Caixa Manlleu la tarda del 31 de maig, s’ha marcat l’objectiu d’examinar l’entorn més immediat partint dels quatre elements clàssics –l’aigua, l’aire, la terra i el foc– i respondre preguntes com per què hi ha pics reiterats de contaminació atmosfèrica a la Plana de Vic, quins efectes està tenint ja el canvi climàtic o si la configuració del nostre paisatge el convertiria en un polvorí en cas d’incendi.
Cadascun dels experts desplegarà una ponència a complementar amb preguntes dels assistents i a les 7 de la tarda hi ha prevista, a mode colofó, una conversa amb Ferran Campillo, pediatre de l’Hospital d’Olot especialista en l’impacte de l’entorn sobre la salut humana.
La temàtica que s’ha escollit per a aquest 2024 justament està vinculada a la creixent conscienciació i sensibilització de la població envers la qualitat de l’aire, la de l’aigua, l’exposició al sol o la necessitat de fer gestió forestal.
I és que segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, de fet, fins a un 20% de les malalties que es donen a Europa són atribuïbles a factors ambientals, la qual cosa també exigeix que les administracions moguin fitxa.
Amb la proposta d’aquest 2024, Osona Debats arriba a la seva desena edició havent promogut cada any una jornada vinculada a qüestions d’actualitat, des de l’educació fins al patrimoni, l’habitatge, la covid-19 o el món rural.
La iniciativa la desplega la Fundació Antiga Caixa Manlleu en col·laboració amb EL 9 NOU i la Universitat de Vic – Universitat de Catalunya i posteriorment queda plasmada en un llibre.
ELS PONENTS DE LA JORNADA
BET FONT, biòloga
Nascuda a Torelló el 1964, és llicenciada en Biologia i compta amb més de trenta anys d’experiència al sec-tor del medi a mbient i la sostenibilitat. Actualment treballa a l’empresa manlleuenca Lavola com a adjunta a la direcció de mercats i re sponsable de serveis al cl ient. Va ser diputada al Parlament del 1999 al 2006.
MARC ORDEIX, biòleg
Biòleg i doctor en Gestió Forestal i del Medi Natural, és el coordinador del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis, amb seu al Museu del Ter de Manlleu. També fa de professor a la UVic-UCC. El dia 31 parlarà sobre les nostres aigües i l’impacte tant del canvi climàtic com altres pressions humanes.
MARTÍ BOADA, geògraf
Boada, fill de Sant Celoni, té publicats una norantena de llibres, a més a més de desenes d’articles cientí-fics i d ivulgatius. És doctor en Ciències Ambientals i una eminència pel que fa a prevenció de desastres naturals o gestió forestal i de la fauna. Actualment també exerceix d’assessor de la Unesco.
XAVIER QUEROL, professor investigador
Molt reconegut pels seus treballs sobre la contami-nació atmosfèrica, Querol és un dels investigadors de l’Institut de Diagnosi Ambiental del CSIC. Ha format part dels equips redactors de nombrosos plans per a la qualitat de l’aire, incloent-n’hi d’eu-ropeus i de l’Organització Mundial de la Salut.
FERRAN CAMPILLO, pediatre
Metge pediatre a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, on han creat una unitat centrada a estudiar els efectes de l’entorn en la salut dels més petits. Fa pedagogia i divulgació a través de les xarxes, amb alertes recurrents sobre les conseqüències del canvi climàtic o la mala qualitat de l’aire.
{{ comment.text }}