EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Confirmen que al municipi de Ripoll també hi ha mosquit tigre

L’insecte està establert a Catalunya des de fa més d’una dècada, però encara no s’havia detectat a la vila. Un treball escolar ja en va recollir larves al maig i fa pocs dies va ser fotografiat

Un programa de seguiment i vigilància de la Diputació de Girona ha confirmat que hi ha mosquit tigre a Ripoll, municipi on fins ara no s’havia detectat. L’alarma va saltar a mitjans de maig, quan un parell d’alumnes que participaven en un projecte educatiu van portar larves de mosquit tigre agafades a la capital del Ripollès.

La primera setmana de juny es va fer prospecció a la zona i no se’n van trobar més, però un agent rural va fotografiar un mosquit tigre com a tal la setmana passada, de manera que es va confirmar la notícia.

L’agent rural va enviar de seguida les fotografies als tècnics del programa de Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, que, amb les fotos i les tres mostres de larves del mes de maig, han permès confirmar l’establiment d’aquesta espècie al municipi de Ripoll.

L’Ajuntament ha activat un programa d’actuació que implica la participació tant de la mateixa administració local com dels veïns de la vila. Aquest dijous es portarà a terme un tractament preventiu de desinsectació a tots als embornals de desaigües pluvials, a on es pot acumular aigua i que pot ser un focus de cria de mosquit tigre.

Consells per evitar la proliferació del mosquit tigre

-Buidar i posar sota cobert tots els objectes i contenidors on es pugui acumular aigua (gerros, galledes, cendrers, joguines, plats d’animals domèstics, plats de test, etc.), i evitar que s’inundin, per exemple, capgirant-los.

-En el cas d’elements fixos i objectes que no es poden retirar, s’han de revisar atentament com a mínim dues vegades cada setmana i eliminar-ne qualsevol cúmul d’aigua, netejant els recipients i evitant que es tornin a omplir.

-En el cas dels plats de test, quan no es puguin retirar cal mantenir-los secs.

-Els pneumàtics s’han de mantenir secs i sota cobert.

-En els casos en què es consideri imprescindible tenir alguna mena de recipient amb aigua i a l’exterior, cal que es mantinguin tapats amb una tapa o una tela de mosquitera prima (malla de 2 mm de mida màxima).

-En recipients destapats (per exemple, abeuradors d’animals) cal que l’aigua es renovi dues vegades cada setmana, com a mínim.

-Les canaleres de recol•lecció d’aigua de les teulades s’han de mantenir netes de restes vegetals. Així mateix, s’ha de fer el manteniment dels embornals dels patis.

-Evitar els forats i les depressions del terra on s’hi pugui acumular aigua, i l’acumulació d’aigua als forats dels arbres (dessecant-los o col•locant-hi algun material inert que tapi el forat, com ara sorra, per evitar que hi entri l’aigua).

-En el cas concret de les piscines, cal que l’aigua que continguin no esdevingui un focus de cria de mosquits. Quan estiguin buides, s’han de mantenir del tot eixutes. En el cas de piscines plenes d’aigua, s’han de mantenir en condicions higièniques i sanitàries mitjançant els tractaments de l’aigua adequats per evitar la proliferació de larves de mosquits.

-Les basses o els estanys també han d’estar en condicions que no suposin un focus de cria per a aquests mosquits.

El Projecte Educatiu, una eina clau

Des de l’any 2008, el programa de seguiment i vigilància del mosquit tigre impulsat per Dipsalut desenvolupa un projecte educatiu on participen gran part de les escoles de tota la demarcació de Girona. Cada edició compta amb una participació mitjana de 6.000 alumnes, fent un total de 90.000 fins a data d’avui.

Aquest projecte té com a objectiu principal conscienciar els alumnes de 5è de primària sobre les mesures preventives necessàries per evitar l’augment del mosquit tigre. A causa de la bona acollida, enguany s’ha ampliat per primer cop a casals d’estiu municipals, adaptant la proposta al context del lleure i aprofitant que l’estiu és el moment de l’any on més incidència i molèsties causa el mosquit tigre.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't