En molts espais públics és habitual veure màquines expenedores que ofereixen una gran varietat de productes ensucrats, com ara refrescos, sucs i gominoles. Moltes vegades es tracta d’aliments ultraprocessats i rics en calories. Són a les estacions de transport públic, a les universitats, a les biblioteques o fins i tot a les escoles i instituts. Fins fa poc –i en alguns casos, encara ara– també n’hi havia a molts centres de salut, inclosos els hospitals.
El contrasentit d’apel·lar a dietes saludables i després vendre productes que no hi encaixen s’ha fet més evident els últims anys i, a conseqüència del creixent descontentament de professionals i entitats, el Departament de Salut ha decidit començar a regular els aliments de les màquines expenedores, les cafeteries i els menjadors dels CAP i hospitals. És per això que el 20 de febrer va entrar en vigor una instrucció que hi restringeix els aliments amb elevats nivells de sucre, sal i greixos. Els proveïdors disposen d’un màxim de mig any a partir d’aquesta data per adaptar-se a la nova llei.
Salut recomana prioritzar, a més a més, la venda de productes amb quantitats elevades de fibra i aliments sòlids com la fruita fresca i els aperitius d’hortalisses –com ara bastonets de pastanaga o api–, així com entrepans de pa integral, brous i sucs coherents amb els ingredients que consten a la llegenda.
Pel que fa a les begudes, la instrucció recomana que es garanteixi el subministrament d’aigua potable a tots els centres sanitaris de Catalunya, amb condicions higièniques adequades i evitant els envasos de plàstic. S’aposta, en paral·lel, per begudes calentes com el te, el cafè i les infusions amb o sense llet, i per begudes refrescants sense sucres afegits.
Cristina Vaqué, dietista, nutricionista i professora del grau en Nutrició Humana i Dietètica de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), aplaudeix la instrucció. Assegura que “totes les accions que contribueixin a millorar la salut de les persones són benvingudes”, ja que hi ha moltes patologies que es relacionen amb el consum d’aliments de baixa qualitat nutricional –poden tenir un impacte en el sobrepès, l’obesitat o l’aparició de la diabetis de tipus 2, entre d’altres–. Vaqué explica que les restriccions en l’oferta d’aquests aliments poden contribuir a sensibilitzar la gent a l’hora de comprar o no un determinat producte ultraprocessat, o que després “tinguin més presents els seus valors nutricionals a l’hora de decidir si se’l mengen”. La dietista destaca també la importància d’oferir aigua en aquest tipus de màquines, perquè “molt sovint et trobes moltes més opcions de sucs ensucrats, refrescos carbonats o fins i tot begudes energètiques estimulants”.
L’objectiu de la instrucció de Salut és garantir que l’oferta disponible d’aliments i begudes contribueixi a una alimentació saludable, així com proporcionar una major visibilitat dels productes sans als aparadors de les cafeteries i màquines expenedores, ocupant les files on més es fixa la vista. A més, s’haurà d’evitar la presència d’aliments no saludables al costat de les caixes i en llocs de pas obligat.
A la recepció de l’Hospital Universitari de Vic, per exemple, hi ha màquines expenedores que ofereixen begudes, i els aliments sòlids es venen a la cafeteria. Just a davant de l’ascensor d’ús públic, en una zona de pas, hi ha una màquina amb compartiments per a nou productes: a tres s’hi ofereix aigua mineral, i als altres sis hi trobem refrescos ensucrats –com ara Coca-Cola, Fanta o Sprite–. Tot i això, a la majoria d’aquestes màquines s’hi venen únicament aigua o begudes calentes com ara cafè o te. Un altre exemple és el del Centre d’Atenció Primària Osona (Vic Nord), a la plaça de la Divina Pastora, on hi ha una sola màquina que ofereix també Fanta, Coca-Cola i aigua.
La nutricionista afirma que, tot i que cada vegada hi ha més consciència sobre la importància d’una alimentació saludable, “ens falta convèncer determinats sectors de la població”. Entre aquests grups especialment influenciables hi ha els infants. “És essencial oferir una educació alimentària als més petits, perquè d’aquesta manera hi ha més possibilitats que segueixin un patró alimentari més saludable un cop creixin.” Alhora, però, Vaqué insisteix que és important “no oblidar tampoc l’educació dels adults”, ja que “són ells qui prenen les decisions en relació amb el que mengen els infants”.
{{ comment.text }}